Betsan Cam Seramik A.Ş. Genel Müdürü Oktay Kaya: Duvarı Nem Öldürür



1992 yılında cam mozaik üretimi amacıyla kurulan ve İstanbul Sefaköy’deki tesislerinde mutfak, banyo ve havuz tasarımlarına yönelik ürünler de geliştiren Betsan Cam Seramik, Mosaix markasıyla adından sıkça bahsettiriyor.

Cam mozaiğin, son yıllarda kötü uygulama örnekleriyle olumsuz etkilendiğini söyleyen Betsan Genel Müdürü Oktay Kaya, Betsan Mosaix farklılığı ile tekrar lüks semtlerin bina dış cephelerinde ve banyo mutfak havuz kaplamalarında aranan ürün haline geldiğine dikkat çekiyor. Kaya, “Büyük kooperatiflerin yeni yaşam şehirleri anlamında güzel örnekleri var. Fakat dış cepheleri ilk günkü tazeliğini bir yıl sonra verememekte, bu da eski görünmesine vesile kılmaktadır. Cam mozaik kaplamalar, bu anlamda ilk günkü güzelliğini koruması, cepheleri rutubete ve tüm olumsuz doğal koşullara karşı muhafaza etmesi, dayanıklı olması sebebi ile tercih edilmektedir” diyor.

Yüzde 15 yalıtım

'Duvarı nem, insanı gam öldürür' sözünü hatırlatan Kaya, Betsan Mosaix kaplama cam mozaiklerin üstün teknik özellikleri sayesinde dış cephe kaplamaları uygulamalarında bakım ve onarım gerektirmeden yıllarca güvenle kullanıldığının altını çiziyor. Kaya, cam mozaiklerle yüzde 15 oranında yalıtım sağlandığını da vurgulayarak, “Mosaix cam mozaikleri doğaya uyumlu, zengin renk ve doku çeşitleri ile iç ve dış mekanlarda sıcak atmosfer yaratır. Betsan Mosaix kaplama cam mozaikleri ile oluşturulan ''cephe ısı yalıtım sistemi'' maksimum düzeyde enerji tasarrufu sağlamasının yanı sıra kirlenmez, rutubet geçirmez, uzun ömürlü ve dayanıklılığıyla mevcut ve yeni binalarda test edilmiş sağlıklı bir dış cephe kaplama sistemidir” diye konuşuyor.

Dış cephenin hâlâ ruhsatı yok

Dış cephede kalıcı düzgün yüzeyler, dekoratif uygulama çözümleri arayanlar için tek alternatifin cam mozaik olduğunu belirten Kaya, dış cephenin ruhsatının bulunmamasından yakınıyor. Yerel yönetimlerin bu konuda çalışma yapmaları gerektiğinin altını çizen Kaya, “Bir konutta çatı, baca dahil birçok kalemin ruhsatı alınıyor. Ancak dış cephenin ruhsatı yok. Yerel yönetimler ruhsat zorunluluğu getirmeli veya bu konuda çalışma başlatmalılar. Amaç, sadeliği ön planda tutup modası geçmeyecek örnek dış cephe çalışmaları yaparak vatandaşı yönlendirmek olmalı. Cam mozaik yapıldığında bir binanın ömrü 40 yıla kadar uzuyor” diyerek bu uygulamayla aynı zamanda çevrenin güzelleşeceğini, yaşanabilecek mekanlar oluşturulacağını dile getiriyor.

Kaya, cam mozaik karo kaplamaların konutların yanısıra hastane, havaalanı, metro istasyonları ve hijyen gerektiren tüm ortamlarda kullanılabildiği gibi banyo, mutfak, koridorlar gibi ıslak zemin malzemesi gerektiren iç mekanlarda, teras, balkon ve bahçelerde, özellikle havuz ve yüzme havuzları, spa, hamamlarda şık çözümler ürettiğini, standart desenlerin yanısıra yunus balık figürleri ve istenilen desen ve tasarımlarda cam mozaiğin kullanabildiğini hatırlatıyor.

Cam mozaik kaplama daha ekonomik

Kaya, Türkiye'nin seçkin inşaat mühendisleri, mimar, müteahhit, yapı malzeme tedarikçileri, uygulama firma ve ustalarının kalitesine güvenerek proje ve dekoratif çalışma tasarımlarında özellikle tercih ettiği cephe ve yüzey kaplamasının Betsan Mosaix olduğunu vurguluyor. Kaya, cam mozaik kaplamanın diğer dış cephe kaplama ürünlerine göre daha ekonomik olduğunu da ifade ediyor. Cam mozaikte metrekare toplam maliyetinin 25-30 YTL seviyesinde olduğunu belirterek, 5 katlı bir binanın ortalama 25-30 günde tamamlandığını kaydediyor.

Betsan cam mozaikler, kağıt taşıyıcılı ve file taşıyıcılı olarak hazırlanıyor. Üretim bandından çıkan cam mozaik ürün ölçüleri, 12x12mm, 15x15mm, 18x18mm, 20x20mm, 23x23mm olmak üzere. Granada Seri, Granada seri karışım, Okyanus Seri, Okyanus seri Karışım, Mat Seri, Degradeler, Antisilip Kaymazlar, Metalik Seri, Yunus balık desenleri, Mozaik Dekorlar, Bordürler, Mosaix Isı Yalıtım Çözümleri, Fixpool Yüzme Havuz Sistemleri, de ürün gurubu içinde yer alıyor.