'Beyaz Cennet'e Sondaj Tehdidi

Denizli'nin termal sularıyla ünlü turizm beldeleri Pamukkale ve Karahayıt'ı, bilinçsiz su kullanımı ve açılan sondaj kuyuları tehdit ediyor. Denizli Valisi Gazi Şimşek, tehdidin önüne geçmek için Özel Çevre Koruma Kurulu ve valiliğin işbirliğiyle 10 milyon YTL'lik proje hazırlandığını söyledi.

Kaçak kuyu açanlara anında müdahale edildiğini, ancak geçmişte yasal düzenlemeler olmadığı için ruhsat alınarak açılan kuyulardan gereksinim duyulmasa bile 24 saat su çekildiğini kaydeden Şimşek, bunun sonucunda da daha önce 20 derinliğe indiğini bildirdi. Şimşek, bölgede geçmiş yıllarda açılmış 150 dolayında sondaj kuyusu bulunduğuna dikkat çekerek "Önceden ruhsat alınarak açılmış kuyular var. Bunlardan İl Özel İdaresi ücret alıyor. Ancak rakamlar düşük olduğu için caydırıcı olamıyoruz" dedi.

Su kullanımını düzenli hale getirmek amacıyla çalışmalar yapıldığını belirten Şimşek, şunları kaydetti: "Özel Çevre Koruma Kurulu ve valilik olarak 10 milyon YTL'lik proje hazırladık. Bunun yüzde 65'ini Özel Çevre Koruma Kurulu, yüzde 35'ini Denizli İl Özel İdaresi karşılayacak. Bölgenin kurtuluşu anlamına gelen projeyi en kısa sürede uygulayacağız. Maden Tetkik Arama Genel Müdürlüğü (MTA) kontrolünde 3 kuyu açılacak. Buradan sağlanan su, yapılacak özel kanallardan kullanıcılara ulaştırılacak. Ayrıca termal kaynaklar, reenjeksiyon sistemiyle su verilerek beslenecek."