Beyaz Eşyacı Zincir Mağazalardan Şikayetçi



İZTO 30. Elektrikli ve Elektriksiz Ev Aletleri Meslek Grubu tarafından oda meclis salonunda toplantı düzenlendi. Toplantıda sektörü İZTO Meclis üyesi olarak temsil eden Metin Aztekin, bayilerin zincir mağazalar karşısında zorlandığını, haksız rekabetle karşı karşıya kaldıklarını savundu. Bazı mağazaların dürüst olmayan şekilde, insanları aldatarak çalıştığını ileri süren Aztekin, ''Sattıkları ürünlere 5-7 yıl gibi garanti veriyorlar. Üretici olmamalarına rağmen bu belgeleri veriyorlar. Üründen pahalı şekilde bu belgeleri satıyorlar. Bu mağazalar pazardan çekildiği zaman bu belgeler ne olacak? Örneğin Best Buy çekiliyor. Tüketicinin elindeki o garanti belgeleri ne olacak? Bu konuda yasal girişimimizi yaptık, buradan da ihbar ediyorum'' dedi.
    
İZTO Yönetim Kurulu Başkanı Ekrem Demirtaş da İzmir'de elektrikli ve elektriksiz ev aletleri meslek grubunda 775 firmanın faaliyet gösterdiğini, sektörün zincir mağazalarla yaşadığı önemli sorunların bulunduğunu belirtti. Bayilerin haksız rekabetle karşı karşıya olduğunu ifade eden Demirtaş, şunları kaydetti:
    
''Maalesef ticaret, kuralları içinde yapılmıyor. Aldatmaca ve karalamalarla ticaret yapıldığı sabittir. Bir firmanın uygun olmayan ilanlarını Sanayi ve Ticaret Bakanlığına başvurarak durdurduk. Haksız rekabet yaratan, aldatıcı fiyatları içeren ilanları gördüğümüzde bu mağazaları arayarak ilanların kaldırılmasını istiyoruz. Aksi taktirde şikayet edeceğimizi söylüyoruz. Ancak ilgili yasanın iş işten geçmeden çıkarılması gerekiyor. Bakanlıkta 14'üncü tasarı var. Geçen yıl sanayi bakanı elinde tasarıyla başbakanlığa gidiyordu, ama hala çıkmadı. Hala gündemde değil''.
    
Aziz Kocaoğlu: Güçlü köklere sahip bayiler üreticilerin sigortası
    
Beyaz eşya bayisi bulunan İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu da Türkiye'de güçlü köklere sahip olan bayilerin, üretici firmaların sigortası olduğunu, bayilerin bu gücünün hipermarketler tarafından da kırılamadığını ifade etti. Üreticilerin bayilerin önemini gözardı etmemesi gerektiğini dile getiren Kocaoğlu, ''Mesleğin içinde olan bir arkadaşınız olarak son dönemde bayiliğin, bayilik sisteminin zorlandığını, herkesin eski birikimleriyle yaşam mücadelesi verdiğini, para kazanmasa da bir iki günde bu iş bırakılmaz mantığıyla, vefa duygusuyla işlerini götürdüğünü görüyoruz. Pazarda zincirler hakim oldukça, bizim gücümüz kırıldıkça üretici firmaların hipermarketlerin karşısında pazarlık gücü ve karlılıkları azalacaktır. Bayilik teşkilatının üretici firmalar tarafından özel politikalar uygulanarak mutlaka desteklemeleri gerekir'' dedi.
    
Arçelik Yönetim Kurulu Üyesi Aka Gündüz Özdemir de Türkiye'de satılan beyaz eşyanın yüzde 3'ünün zincir mağazalar tarafından satıldığını, bunun tahminlerin de altında olduğunu belirterek, rekabette başarı elde eden bayilerin alkışlanması gerektiğini bildirdi. Bu sanayinin gelişmesinde bir numaralı itici gücün bayiler olduğunu, bayi teşkilatının kurulduğu günden bu yana bu işi sırtlandığını anlatan Özdemir, 1996 yılında bayilik sisteminin büyüyeceğini söylediğini, bunda haklı çıktığını, bundan sonraki dönemde de aynı görüşünü koruduğunu kaydetti.