Beydağları'nın Boğazını Kestiler!



Sol Gazetesi'nden Yusuf Yavuz'un haberine göre, Antalya'nın Kemer ilçesinde Kesme Boğazı ve Güvertedere bölgesinde DSİ tarafından özel bir şirkete ihale edilen 'ıslah' çalışmasında yaşanan tahribat yaşam savunucularını ayağa kaldırdı. Kemer'in içme suyu kaynağı da olan Güvertedere'nin iş makinalarıyla tahrip edilerek taş ocağı gibi kullanılmasına tepki gösteren Kuzdere Gönüllüleri, ilgililer hakkında suç duyurusunda bulunmaya hazırlanıyor.

DSİ'ye başvurdular

Olimpos Beydağları Sahil Milli Parkı sınırında bulunan Kesme Boğazı ve Güvertedere bölgesinde DSİ tarafından özel bir şirkete yaptırılan çalışmalar sırasında, vadide bulunan kimi şelale ve doğal oluşumların yokedildiğini tespit eden Kuzdere Gönüllüleri, pek çok bitki türü ve ağacın da katledildiği çalışmanın içeriği hakkında DSİ Antalya 13. Bölge Müdürlüğü'ne bir dilekçe yazarak bilgi istedi. Dilekçede, bölgede kurulmak istenen bir HES projesi bulunduğu ve Çevre ve şehircilik Bakanlığı'nce ÇED başvurusunun onaylandığına dikkat çekilerek, alanda yapılan çalışmanın HES projesiyle bir ilgisinin olup olmadığının da yanıtlanması istendi.

DSİ, 'taşkın önleme çalışması' dedi

DSİ'nin dilekçeye verdiği yazılı yanıtta, yapılan çalışmanın taşkın önleme amacını taşıdığının altı çizilerek, Doğa Koruma ve Milli Parklar Bölge Müdürlüğü'nden alınan izinler doğrultusunda dere yatağındaki taşların alınarak orman yollarının yapımında taşkın önlemek amacıyla kullanıldığı kaydedildi. DSİ yanıtında, söz konusu çalışmanın bölgede yapılması planlanan HES projesiyle bir ilgisinin bulunmadığının da altı çizildi.

Çalışma yargıya taşınacak

DSİ'nin yanıtını çelişkili ve yetersiz bulan Kuzdere Gönüllüleri, bu kez de Kemer Kaymakamlığı'na başvurarak konu hakkındaki endişelerini dile getirip yapılan çalışmaların incelenmesi talebinde bulundular. Alandaki tahribatın fotoğraflanmasının ardından yola zincir çekilerek ulaşıma kapatıldığını belirten Kuzdere Gönülüleri, yolun neden zincirlendiği sorusuna DSİ'nin yanıt vermediğine dikkat çekiyor. İlgili kurumlarla yaptıkları şifai görüşmelerin ardından alanda ağır tahribata yol açan çalışmanın 'izinsiz' olduğu sonucuna vardıklarını öne süren Kuzdere Gönüllüleri, şimdi de ilgililer hakkında suç duyurusunda bulunmaya hazırlanıyorlar.

Milli Park sınırında HES tepki çekmişti

Ege Yenilenebilir Enerji Üretim San. ve Tic. Ltd. Şti. tarafından Kesme Boğazı'nda yapılmak istenen HES projesinin ÇED başvuru dosyası, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nca 'uygun' bulunmuş, projeyle ilgili 24 Temmuz 2013 tarihinde Kemer'de yapılmak istenen 'halkın katılımı' toplantısı yöre halkının sert tepkisi nedeniyle gerçekleştirilememişti.

Kesme boğazı, biyolojik hazinelerin merkezi

HES yapılmak istenen ve 'ıslah çalışması' adı altında DSİ tarafından yıkıma uğratılan Kesme Boğazı ve çevresi, barındırdığı biyolojik zenginlikle Türkiye'nin en önemli doğa alanlarından biri. Bölge, 32'si endemik olmak üzere 111 önemli bitki türüne ev sahipliği yaparken, dünyada yalnızca bu bölgede yetişen ve kritik yok olma tehlikesiyle karşı karşıya olan Kemer Orkidesi ve Olimpos Safranı gibi bitkiler de bu türlerin arasında bulunuyor.