Beykoz Konakları da Farklı Değil

Beykoz Konakları da Acarkent gibi Saip Molla Özel Ormanı üzerine kurulu villalardan oluşan bir site. Acarkent, Saip Molla-1'de, Beykoz Konakları ise Saip Molla-2'de bulunuyor. Arazilerin alınış öyküleri ve inşaatların yapım süreci de benzer özellikler taşıyor.

Bilindiği gibi Acarkent arazisi Paşabahçe'de, aralarında eski Orman Bakanı Hasan Ekinci 'nin de ortak olduğu Moda AŞ'ye aitti. Orman Kanunu'nda yapılan değişiklikle özel ormanlara yüzde 6 inşaat izni verilmesinin ardından Moda AŞ, yapılaşma için ön izin aldı. Bu arada araziyi de ortaklar satışa çıkardılar. Niyazi Adıgüzel ve ortakları bu araziyi gözüne kestirdi. Paşabahçe Uyum Yapı Kooperatifi kurulacaktı buraya. İnşaatı da Sarıyer Uyum'un müteahhidi İsmet Acar yapacaktı. Arazi, noter sözleşmesi ile Niyazi Adıgüzel ve İsmet Acar 'ın üzerine geçirildi. Ancak Adıgüzel harçları ödeyemedi ve tapu İsmet Acar'ın yeğeni Yaşar Keskin üzerine alındı. Ortaklar arasındaki anlaşmazlıklar ve Adıgüzel'in ölümünden sonra Uyum Kooperatifi projesi rafa kalktı ve Acarkent için kollar sıvandı.

Beykoz Konakları'nın yapıldığı Saip Molla Ormanı-2'deki arazinin yarısı Mehmet Salih Tatlıcı 'ya, geri kalanı Necati Kurmel 'e ait. Salih Tatlıcı'nın bu arazideki sahipliği çok önceye dayanıyor. 1987 yılında Niyazi Adıgüzel, eşi Figen Adıgüzel , hukuk müşaviri Fahrettin Doğan ve yeğeni Ahmet Özuygun adına fiktif bir şirket kurarak Tatlıcı'nın arazisine bitişik özel orman alanını Fuat Devecioğlu 'ndan 1 milyar liraya satın aldı. Ancak paranın yarısını ödemeden öldürüldü.

Geri kalan 500 milyonu Necati Kurmel alarak arazinin üçte birinin sahibi oldu. Geri kalan üçte ikilik hisse Adıgüzel ailesi ile gizli ortaklara kaldı. Kurmel süreç içinde diğer hisseleri de alarak Salih Tatlıcı ile ortak Beykoz Konakları projesine girdi. 1996 yılında yapılan anlaşma gereği Tepe İnşaat, yüzde 60'ı kendisinin, yüzde 40'ı mal sahiplerinin olmak üzere inşaatlara başladı.

Acarkent için verilen bütün izinler Beykoz Konakları için de geçerliydi. Orman Bakanı Osman Pepe 'nin iddiasına göre, Beykoz Konakları'nda da yüzde 6 yapılaşmanın üzerine çıkılmış, 57 bin 907 metrekare olarak verilen inşaat izni yok sayılarak 907 bin 215 metrekarelik yapılaşma gerçekleşmişti. Beykoz Konakları'ndaki 401 villa için inceleme yapan ve 20 Eylül 2006'da raporunu teslim eden Başmüfettiş Mehmet Yener , tapuların iptali isteminde bulundu. Orman Bakanı Pepe de son yaptığı açıklamada, Acarkent'ten sonra inceleme sırasının Beykoz Konakları'na geldiğini söyledi.

TATLICI İLE TEPE İNŞAAT MAHKEMELİK

Bu arada arazi sahiplerinden Tatlıcı, inşaatları yapan Tepe İnşaat'ın 60 villayı zamanında bitiremediğini ve sözleşme gereği kendisine 5 milyon 600 bin dolar ödemesi gerektiğini öne sürerek dava açtı. Sözleşmeye göre, Tepe İnşaat'ın villaları zamanında bitirememesi halinde her gün ve her villa için toprak sahiplerine 50 dolar ceza ödemesi gerekiyor. Tepe İnşaat da Tatlıcı aleyhine dava açarak villaların zamanında bitirildiğini, ama noter ihtarına karşın mal sahiplerinin villaları teslim almadığını öne sürdü.