Beyoğlu İmar Planı İptal Oldu, Cami Projesi Dayanaksız Kaldı!



Prof. Dr. Ahmet Vefik Alp yazılı bir açıklama yaparak, “Eğer benim projem gerçekleşecekse müellif olarak ben de projenin geniş bir konsensüs oluşmasından sonra uygulanmasını dilerim” dedi.

Alp, yazılı açıklamasında şunları ifade etti:

“Projenin dayanağı olan Beyoğlu İmar Planları idari yargı tarafından iptal edildi. Hukukun üstünlüğüne inancım içimizi acıtan bu son rüşvet ve yolsuzluk olayları ile biraz daha yaralanmış olsa da yargı kararlarına saygım devam ediyor. Başka da çaremiz de yok. Türkiye’nin bir ‘hukuk devleti’ olduğuna inanmak, bunu sağlamak zorundayız. Fakat gelgelelim bir yıl kadar önce aynı anlamda iki kez imar planı iptal davaları açıldığını, bunların reddedildiğini ve hükümlerin Danıştay tarafından da onandığını biliyorum. Bu kez nasıl olmuş ise tersi olmuş!

Taksim’de cami projesi için hukuki engeller yeniden ortadan kalksa dahi projenin gerçekleşmesi için daha birçok onayın sağlanması gerekiyor. Eğer benim projem gerçekleşecekse müellif olarak ben de projenin geniş bir konsensüs oluşmasından sonra uygulanmasını dilerim.

‘Taksim Cumhuriyet Cami ve Dinler Müzesi’ projesi sürekli tekrarlanan Osmanlı Cami şablonuna karşı bir duruş sergiliyor ve ‘mimari gününü yansıtıyorsa değerlidir’ yaklaşımını vurguluyordu. Çağdaş Türkiye’nin sembolü Taksim’de cami mimarisinde cesur ve çağdaş bir açılım getiriyordu. Bakışları kilitleyen ancak yumuşak kitlesi İstiklal Caddesi çıkışındaki Rum Aya Triada Kilisesi’nin cüssesi altında ezilmiyor ve ancak İtalyan heykeltraş Pietro Conanico’nun Atamızı bağrına basan Taksim Cumhuriyet Anıtı’nı da ezmiyordu. Bu üçlü arasında sihirli bir denge oluşuyordu. Zemin altındaki külliyenin içinde yer alan Dinler Müzesi Taksim de ‘Medeniyetlerin Buluşması, Kültürlerin Kesişmesi’ temasını işliyordu.

Bilemiyorum, ülkemizin iyiden iyiye kara bulutlar içerisine girdiği bu günlerde Taksim Camii’ni tartışmak ne kadar anlamlı? Belki de çok anlamlı!”

Reklam Goruntulenme Bolumu