Beyoğlu 'Sökülecek'



İstiklal Caddesi'nde bu yaz yine faaliyet var. Caddenin zemini gri, siyah ve bordo granit taşlarla kaplanacak. 'Sırf yeşillik olsun' diye dikilen ağaçlar da gidecek.

Hafta sonları 3 milyon insanı misafir eden İstiklal Caddesi, çevre sokaklarıyla birlikte yeniden düzenleniyor. Son olarak 1996 yılında İstanbul'da düzenlenen Birleşmiş Milletler İnsan Yerleşimleri Konferansı Habitat II öncesi baskı beton tekniğiyle düzenlenen cadde, yaz sonunda bambaşka bir görünüme bürünecek.
Caddenin 'altyapı problemleri' nedeniyle yılda 30 kez kazıldığını anlatan İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, 4 milyon 650 bin YTL'ye (4 trilyon 650 milyon lira) mal olacak yeni projeyi müjdeledi. Büyükşehir Belediyesi tarafından açılan ve ve 4 milyon 650 bin YTL bedelle Gürsoy İnşaat tarafından alınan proje kapsamında, öncelikle altyapı çalışmaları tamamlanacak, ardından da İstiklal Caddesi'nin zemini sekiz santimetre kalınlığında gri, siyah ve bordo granit plaka taşlarla kaplanacak.

Topbaş'ın eski hayali
Taşlar özel olarak kesilip hazırlandıktan sonra haziran ayı sonu itibarıyla çalışmalar başlayacak. Yaz sonunda ise İstiklal Caddesi yeni görünümüne kavuşacak. Yeni düzenlemede caddede ağaç olmayacak. Topbaş, yürüyemeye engel teşkil ettiği ve sırf 'yeşillik olsun' diye dikilen ağaçların sökülüp başka yere taşınacağını söyledi.
Topbaş, "Bu proje, benim daha Beyoğlu Belediye Başkanı iken hayalimdi. Proje o dönem hazırlandı, ancak o zaman bütçemiz yeterli olmadığı için gerçekleştiremedik" dedi.

'Doğal' düzenlemeler
İstiklal Caddesi'ndeki çalışmalara paralel olarak Tarlabaşı Bulvarı ve Sıraselviler Caddesi arasındaki bütün sokaklar da doğal malzemeyle yeniden düzenlenecek. Bu kapsamda toplam 75 bin metrekare sokak döşemesi yapılacak. Sokakların düzenlenmesi işinin ihalesi de mayısın ilk haftasında yapılacak. Sokaklarda ilgili çalışmalar İstiklal Caddesi'ndeki projeyle paralel yürüyecek. Düzenlenecek bölgelerde sadece iki noktadan trafik geçişi sağlanarak İstiklal Caddesi'nin bir geçiş noktası olması önlenecek.