Beyoğlu ve Kadıköy Vapurları İstanbullularla Buluştu



İstanbulluların 8 model arasından birinci seçtiği 4 numaralı şehir hatları vapurunun 2. ve 3’üncüsü olan Beyoğlu ve Kadıköy vapuru Kabataş İskelesi’nde düzenlenen törenle hizmete alındı. Törende konuşan İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, deniz ulaşımının önemine dikkat çekerek, İstanbul’daki denizin kullanım oranını yüzde 2.5’tan yüzde 5’e çıkardıklarını söyledi. Şehirlerin medeniyet düzeyinin toplu taşıma araçlarını kullanmasıyla ölçüldüğünü vurgulayan Başkan Kadir Topbaş, 23 Avrupa ülkesinden daha büyük olan İstanbul’da günlük yerleşik ve gezici nüfusun 23 milyonu bulduğuna dikkat çekti.

Yeni 1/100.000’lik Çevre Düzeni Planlarında ulaşımla ilgili çalışmalarını yaptıklarını anlatan Kadir Topbaş, “Şu ana kadar deniz ulaşımına 361 milyon dolar yatırım yaptık. Bugün hizmete aldığımız yeni gemilerimizin bir tanesinin bize maliyeti 9.3 milyon dolar. Ayrıca Haliç-Üsküdar arasında turistik gezi amaçlı kullanılacak olan 3 motor botu da yakında hizmete alacağız” dedi.

“Metrobüs alımı konusunda bizden özür dilemeliler!...”

Konuşmasında raylı sistem, metrobüs, tünel yollarla İstanbul trafiğini rahatlatmak için büyük çaba sarf ettiklerine dikkat çeken Başkan Topbaş, özellikle metrobüslerle ilgili ortaya atılan iddiaların asla gerçeği yansıtmadığını ifade ederek, bilgi sahibi olunmadan haber ve yorum yapıldığını kaydetti. Topbaş, “Metrobüs alımını Deniz Feneri’ne benzetenler oldu. Bize kimlerin bu alımlarda aracı olduğu soruldu. Hâlbuki İETT bu araçları aracı kullanmadan doğrudan alım yöntemiyle gerçekleştirdi. Biz bunu açıkladıktan sonra ‘Biz artık bunlara bakmıyoruz’ diyorlar. Ama bizden gelip özür dilemeleri gerekiyor” şeklinde konuştu.

Törende konuşmaların ardından Başkan Kadir Topbaş ve beraberindekiler kurdele keserek Beyoğlu ve Kadıköy Vapurlarını hizmete aldı. Daha sonra Kadıköy Vapuru ile kısa bir Boğaz turu gerçekleştirildi. Vapurda basın mensuplarıyla çay içip simit yiyen Başkan Topbaş, gazetecilerin çeşitli konulardaki sorularını da cevaplandırdı.



Evcil hayvan barınağı bile var...

Tamamı Türk tersanelerinde Türk mühendislerini tarafından üretilen Beyoğlu ve Kadıköy Vapurları, teknolojik altyapısıyla dikkat çekiyor. Vapurlar özellikle engelli tasarımıyla ulaşımdaki bu önemli sorunu çözüyor. Vapurlarda, klima, plazma TV, bebek bakım odası, revir, evcil hayvan barınakları yer alıyor. 68 metre boyu, 13 metre eni olan vapurlar, bin 800 yolcu kapasiteye sahip. Ayrıca 14 knot deniz mili ile vapurlardaki hız oranını önemli ölçüde artırmış oldu. Vapurların ön önemli özelliklerinden bir tanesi de ulaşıma seyir keyfi katan panoramik camlara sahip olması.

Vapurlarda işitme, görme ve fiziksel engelliler için de önemli tasarımlar yer alıyor. Engelliler için uygun rampa, tuvalet, özel ışık ve ses düzeni ile zemin kaplaması gibi özellikler bulunuyor. Ayrıca, otomatik kapı sistemi ve yolcu bölümünden ayrılan gemici halat mahalli ile yanaşma sırasında güvenlik riski sıfıra indirildi. Gemi iskeleye tam olarak yanaşmadan kapılar açılmayacak. Her türlü konforun düşünüldüğü vapur, minimum yakıt sarfiyatı ve ideal egzoz emisyon değerleri ile de çevreci özelliğe sahip. Vapurların bir tanesi 9.3 milyon dolara mal olurken, serinin 4. ve 5. gemileri olan Sarıyer ve Beykoz vapurları da yakında hizmete alınacak.