"Beyoğlu'ndan Pangaltı'ya İstanbul'un Kayıp Mimarları"



Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi bünyesinde çalışmalarını sürdürmekte olan Anadolu Kültürü ve Sanatı Araştırma ve Uygulama Merkezi (AKSAM), 2012 yılında başlattığı "Mekân ve Yer" konulu konferanslar dizisinin ardından bu kez “Bizans, Osmanlı, Cumhuriyet: Üç İstanbul” temasıyla yeni bir dizi başlattı.

Zühre Sözeri'nin "Divanyolu Üzerinden Üç İstanbul" başlıklı konferansı ile başlayan dizinin ikinci konuğu Zafer Akay olacak.

Akay, “Beyoğlu’ndan Pangaltı’ya İstanbul’un Kayıp Mimarları” başlıklı konuşmasının ana eksenini şöyle tanımlıyor:

“Yüzyıl sonunda Galata'da ortaya çıkan İstanbul'un ilk mimarlık büroları Erken Cumhuriyet Dönemi'nde de varlıklarını sürdürmüşlerdi. Galata dışında mimarların çok rastlandığı adresler arasında Pangaltı dikkat çeker. Bunun bir nedeni de dönemin konut yapılarını üreten müteahhit mimarların kentin bu gelişen bölgelerindeki yeni binalarda yürüttükleri mesleki faaliyetlerdi. Bu çalışma; Beyoğlu, Cihangir, Pangaltı gibi gelişme alanlarını yaratan, çok sınırlı bilgilere sahip olduğumuz, çoğunlukla gayrımüslim mimarların adresleri haklarında bilgi toplamanın ilk aşamasını oluşturuyor”.

Konferans, 18 Aralık 2014 Perşembe günü saat 15:30'da MSGSÜ Mimarlık Fakültesi Video Konferans Salonu'nda izlenebilir.

Reklam Goruntulenme Bolumu