İkinci Uluslararası Rotterdam Mimarlık Bienali 26 Mayıs - 26 Haziran 2005 tarihleri süresince Hollanda Mimarlık Enstitüsü - NAI (Netherlands Architecture Institute) ve Las Palmas sergi salonlarında gerçekleşiyor. Bu sene Adriaan Geuze'nin küratörlüğünde gerçekleşen bienalin teması, son senelerde yükselen su seviyeleri ve artan tortulaşma ile birlikte sellerin üzerinde durulması gereken kritik bir problem olarak, uluslararası platformlarda ve özellikle de Hollanda'da ortaya çıkmasıyla 'Sel' olarak belirlenmiştir.
Bienal süresince şehrin çeşitli yerlerinde de bienalin teması 'Sel' ile ilgili destekleyici sergiler yer almaktadır.
Bienal programı ile ilgili ayrıntılı bilgiye buradan ulaşabilirsinizMimarlık Bienali Açılışı
(Bienalin resmi İnternet sitesinden derleme)
26 Mayıs Perşembe öğleden sonra 2. Uluslar arası Rotterdam Mimarlık Bienali Prens Willem-Alexander'ın da katılımıyla açıldı. Saskia Stuiveling, Luxor Tiyatrosunda Bienalin yürütücüleri adına 1.000'den fazla Hollandalı ve yabancı misafiri karşıladı. Bienalin kuratörü Adriaan Geuze açılışta 'The Flood' teması ile ilgili görüşlerini ve tema etrafında geliştirdiği fikirlerini paylaştı. Yükselen su seviyeleri ve bunarla ilgili çözümlerden bahseden Geuze'nin konuşması, deniz seviyesinin altındaki arazileri ve bu arazilerle ilgili sorunları gidermek için gerçekleştirdiği bir çok projesi olan Hollanda'dan katılımcıları yakından ilgilendiriyordu.
Daha sonra deneme yazarları Joost Zwagerman ve Bas Heijne sahnede yerlerini aldılar. Zwagerman yeni yapılmış bir yerleşmede geçen gençlik yıllarından bahsetti. Aşırı organize edilmiş bir dünyada küçük çarpıklıkları bulmanın güzelliğine değinen Zwagerman yerleşmelerin temelindeki mekan ve şiirsellik ilişkisinden bahsetti.
Bas Heijne ise düzensizlikler yüzünden karmaşa içinde olan bir ülke üzerinden bu konularla ilgili üzüntülerini belirtti ve bu durumdaki ülkelerin "The Flood" ile karşılaşmaya hazır olup olmadıklarını sorguladı.
Bienal tarafından özel olarak üretilen Polders! Gedicht Nederland'ın ansiklopedik cildi Prens Willem-Alexander'a sunuldu ve 2. Uluslararası Rotterdam Mimarlık Bienali resmen açıldı.
Açılış Luxor Tiyatrosu'nda kutlandıktan sonra tüm misafirler Las Palmas ve Hollanda Mimarlık Enstitüsü'ndeki - NAi (Netherlands Architecture Institute) beş sergiyi dolaştılar.
fotoğraflar: Bienal resmi İnternet sitesi
Bilge Ar