İstanbul'un Rengârenk ve 'Azılı' Defterleri



İstanbul'un göbeğinde yeni ve oldukça farklı bir sergi açıldı. Bu sergi, alışıldık plastik sanat sergilerinden ve deneysel etkinliklerden özgün içeriği ve geniş kadrosuyla ayrılmakta. 69 sanatçının bir araya gelişiyle ortaya çıkan bir tasarı ''İstanbul Defterdarları'' adı verilen sergi. Defter tutan 69 sanatçının ''işlerini'' bir araya getiren Tan Cemal Genç, bu projeye ilk adımı 6 yıl önce kendi çabalarıyla atmış.

Sergiye konu olan defterler, çizerlerinden ancak üç yılda toparlanabilip büyük bir özenle bugüne kadar bir arada tutulmuş. Sergide buluşan rengârenk sanatçı defterleri çeşitli illüstrasyonlardan oluşuyor denilebilir. 69 sanatçının kendi içindeki yolculuklarını sergiyi gezerken olduğu kadar, Hafriyat Yayınları'ndan çıkan aynı adlı kitabı inceleyerek de fark etmek mümkün. İstanbul Defterdarları'nın her çalışmasında bir sanatçının yaşadığı düşsel yolculuktan izler buluyorsunuz. Ve şunu fark ediyorsunuz, tüm çizerlerin yola çıkışı kadar, hayata bakış açıları da bir o kadar değişik. ''Bugün çok güzel defter aldım. Yazmayı öğrenen her insanın hayatında bir devrim yaşanmıştır'' diyor Ali Gün Yıldırım.

Sergiye katılan Ayça Şen ise, ''Belki de uzay aracı denen şeydir bu defter. Tam da yanı başımızda, ellerimizin arasında. Hatta mesela elleriniz olmadan da ayağınızla yazabilirsiniz; ağzınızla yazabilirsiniz, çizebilirsiniz, yapıştırabilirsiniz'' diyerek defter kavramına farklı gözlerle yaklaşıyor. Sergi kadar, basılan kitap da ilgi görüyor. Yalnız, sergiyle kitabın şöyle bir farkı var diyebiliriz: Kitapta işleri bulunan sanatçılar sergiye kitaba alınanlardan farklı çalışmalarıyla katılmışlar. Bu yönüyle de sizi cezbedebilecek farklı bir etkinlik ''İstanbul Defterdarları'' .

Kitapta Tan Cemal Genç, Ayça Şen ve Bedri Fildişi'nin birer metninin yanında diğer sanatçıların birbirinden ilginç karalamaları, metinleri, eskizleri, umulmadık yüzeylere işlenmiş çarpıcı resimleri bulunuyor.

Sergiye Hakan Seyrek , Ekin Saçlıoğlu , Metin Üstündağ , Yiğit Ya zıcı , Güneş Terkol , Gamze Fidan , Cansu Aybar , Antonio Cosentino , Alper Tunga Şen , Akca Elmas , Deniz Ensari , Esen Değirmencioğlu ve Ceren Oykut gibi isimler katılıyor.

Oldukça kalabalık bir kadroya sahip olan sergi, Beyoğlu Elhamra Pasajı'ndaki Karşı Sanat Galerisi'nde (İstiklal Cad. No: 258) 4 Mart'a kadar gezilebilir. İstanbullu sanatçıların görünmeyen yüzleri bu sergide gizli bir yerde.