Bilet Zammı da Mahkemelik



İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin daha önce yaptığı su ve otobüs bileti zamlarını yargıya taşıyarak durduran "Birlikte Başaracağız Platformu", bir günlüğüne iptal edilen ve yeniden zamlanan ulaşım bileti için de mahkemenin yolunu tuttu. İzmir Adalet Sarayı önünde açıklama yapan avukat Arif Ali Cangı, su zammına karşı açılan davanın ilk duruşmasına katılmak için adliyeye geldiklerini ve aynı zamanda otobüs zammının iptali için girişimde bulunduklarını bildirdi.

Aynı tavır

İlk olarak İZSU Yönetim Kurulu tarafından verilen zamma, mahkeme kararıyla durdurduklarını ancak İzmir Büyükşehir Belediye Meclisi'nin zammı yeniden uygulamaya koyduklarını anlatan Cangı, "Bu konuyu yargıya taşımıştık. Şimdi de aynı tavrı, ulaşım zammında sergilediler. Bir günlük aradan sonra zamlı tarife uygulandı. Büyükşehir'in bu hatadan dönmesini, mahkeme kanalıyla da olsa sağlayacağız" dedi. Birlikte Başaracağız Platformu Başkanı Arif Ali Cangı, daha sonra şu açıklamalarda bulundu:

"İnsanlık onuruna uygun bir hayat sürdürülebilmesi için ön koşul olan suya erişim hakkını ortadan kaldıran su zammıyla ilgili hukuksal ve meşru mücadelemizi, zam geri alınıncaya kadar sürdüreceğiz. İzmirlilerle alay edercesine yapılan ulaşım zammının durdurulması için de dava açtık. Şirket belediyeceliğine karşı durmak, krizin faturasını emekçilere ödetmek isteyenlerden hesap sormak, bu yolda mücadelemizi genişletmek için herkesi katılımcı olmaya çağırıyoruz. Su ve ulaşım, haktır. Su ve ulaşım zamları, kamu yararına aykırıdır. Zamlar, İzmir'de yaşayanları daha yoksullaştırmaktadır. Zamlar geri alınmalı. zmirlilerin zamlı ödemelerini geri aldırana kadar mücadelemizi sürdüreceğiz."

Avukat Ali Arif Cangı, basın açıklamasından sonra su zammıyla ilgili açılan ve İzmir 1. İdare Mahkemesi'nde görülen dava girerek, su zammının durdurulmasını istemekteki gerekçe ve delillerini mahkemeye sundu. Büyükşehir'in hukukçuların karşı tezlerini de dinleyen mahkeme heyeti, karar vermek üzere duruşmayı sona erdirdi. Bir sonraki duruşmada karar açıklanacak.

Tam bilet 1.5 TL'ye yükselmişti

Büyükşehir Belediyesi, ESHOT Genel Müdürlüğü Ulaşım Koordinasyon Merkezi'nin aldığı karar uyarınca, 1 Haziran 2009'da, otobüs, metro ve vapur gibi toplu ulaşım araçlarına yüzde 11 ile 50 ardasında değişen oranlarda zam yapmıştı. Yeni tarifeye göre 1.35 olan tam bilet 1.5 TL'ye, indirimli bilet ise 67 kuruştan 90 kuruşa yükselmişti. İzmir 2. İdare Mahkemesi, yürütmeyi durdurma kararı almıştı. Büyükşehir, bir günlüğüne eski tarife geçerek, ertesi gün yeni tarifeyi uygulamaya koymuştu. Belediyenin bu uygulaması, vatandaşların tepkisine neden olmuştu.