Bilgi Bütün Kampüslerde Yeşil Enerjiye Geçiyor



Bilgi Üniversitesi bütün kampüslerinde yeşil enerjiye geçiyor. Böylece 400 bin TL tasarruf sağlayacak olan üniversite, yarın da ‘Yenilenebilir Enerji' konferansına ev sahipliği yapacak.
 
Yeşil bina, yeşil fabrika, yeşil üretim derken Türkiye'nin yeşil üniversitesi de oldu. Elektrik üretim şirketi Fina Enerji ile anlaşma yapan İstanbul Bilgi Üniversitesi, bundan böyle tüm kampüslerinde yeşil elektrik kullanacak.

Hidroelektrik, rüzgâr, jeotermal ve güneş enerjisi gibi kaynaklar kullanılarak üretilen yeşil elektrik, doğaya karbon salımına neden olmazken, aynı zamanda üniversiteye ciddi bir tasarruf imkânı da yaratacak.

Projenin ilk adımı olarak Bergama'daki bir rüzgâr santralından elektrik tedarik edilmeye başlandı.

Bilgi Üniversitesi yeşil elektrik kullanımına geçmekle kalmayıp üniversite bünyesinde bu konuyu içine alan bir bölüm de açmaya hazırlanıyor.

Bilgi Üniversitesi Genel Sekreteri Çağrı Bağcıoğlu, "Yapılan anlaşma doğrultusunda enerji tüketiminde önemli bir tasarruf sağladık. Ayrıca karbon salımını önleyerek çevreye ilişkin kurumsal sosyal sorumluluğumuzu da yerine getirdik" dedi.
 
Amacımız tamamen yeşil olmak

Yeşil elektrik kullanımı ile çevre konusunda önemli bir adım atan üniversite yönetimi, Kuştepe, Dolapdere ve Santral kampüslerinde önümüzdeki günlerde çevre, sürdürülebilirlik, enerji odaklı akademik ve sosyal faaliyetler de yürütecek. Bu kapsamda üniversite bünyesinde enerji sistemleri mühendisliği bölümü ve çevre konusunda bir araştırma merkezi hayata geçirilecek. Amaçlarının gerçek anlamda yeşil bir kampüs yaratmak olduğunu söyleyen Bağcıoğlu, şu açıklamayı yaptı: "Akademik açıdan yeşil enerjiyi içeren enerji sistemleri mühendisliği bölümü kurmak için başvurumuzu yaptık. Geri dönüşüm konusunda da çalışmalarımız sürüyor. Böylece komple bir yeşil resim yaratmak istiyoruz."
 
400 bin TL tasarruf sağlayacağız

Bilgi Üniversitesi'nin yeşil elektrik projesi, elektrik faturasından tasarruf etme yolları ararken doğuyor. 2009 yılında 2.5 milyon TL elektrik faturası ödeyen üniversite önce tasarruf için serbest tüketici olmaya karar veriyor. Bu adımın üniversiteye 550 bin TL tasarruf getireceği ortaya çıkıyor. Ancak tasarruf konusunda araştırmalar yapılırken dikkatlerini yeşil elektrik çekiyor. Yeşil elektriğin hem tasarruf hem de çevreye katkı sağlıyor olması üniversiteye bu yönde karar aldırıyor.

Bilgi Üniversitesi Teknik Hizmetler Koordinatör Yardımcısı Okan Tikveşli "Serbest tüketici olsaydık 550 bin TL tasarruf edecektik. Ama biz aynı zamanda çevreci de olmak istedik. Bu nedenle de tasarruf miktarımız şu anda 400 bin TL civarında. Yeşil olması konusunda ısrar etmeseydik, yaklaşık 150 bin TL daha tasarruf edebilirdik. Amacımız aynı zamanda üniversitemizin bu konuda bir öncü olması" diye konuştu.

Üniversite olarak esas hedeflerinin ise enerjiyi verimli kullanmak olduğunu belirten Tikveşli, konfordan taviz vermeden daha az enerji tüketecek sistemler üzerinde çalışmalara devam ettiklerini açıkladı.
 
Bilgi'den Yenilenebilir Enerji Konferansı


Bilgi Üniversitesi yeşil elektrik ile başlattığı çevreci gündemini yarın (27 Nisan) düzenleyeceği yenilenebilir enerji konferansı ile sürdürüyor. Santral Kampüsü Konferans Salonu'nda düzenlenecek etkinlik 09.30-14.30 arası yapılacak.

Eski Enerji Bakanı Hilmi Güler'in de davetli olduğu etkinlikte fotovoltaik güneş enerjisi, Türkiye ve dünyada rüzgâr enerjisi uygulamaları, sürdürülebilir kalkınma gibi konular işlenecek.