Bilgi'de Arkimeet: Eduardo Souto de Moura



Arkitera Mimarlık Merkezi, Bilgi Üniversitesi Mimari Tasarım Yüksek Lisans Programı ile ortaklaşa düzenlediği ‘Bilgi’de Arkimeet’ konferansları çerçevesinde Portekizli tanınmış Mimar Eduardo Souto de Moura'yu konuk ediyor.

Braga Belediye Pazarı Projesi'ni tasarlayan Portekizli Mimar Eduardo Souto de Moura, toplantıda projelerini ve mimari yaklaşımını anlatacak.

Eduardo Sauto de Moura Hakkında
Eduardo Elisio Marchado Sauto de Moura 1952, Oporto, Portekiz'de doğdu. Oporto Güzel Sanatlar Okulu’nda mimarlık öğrenimini 1980’de tamamlayan mimar Sauto de Moura, 1974 - 1979 yılları arasında Alvaro Siza’yla birlikte çalıştı. Souto de Moura, 1981’de asistan olarak girdiği Oporto Üniversitesi Mimarlık Fakültesin’de halen profesör olarak görevini sürdürüyor. Geneva, Paris - Belleville, Harvard, Dublin, ETH Zürih ve Lausanne mimarlık okullarında da dersler veren mimar uluslararası birçok seminere konuşmacı olarak katılıyor.

Ödülleri

Mimarlık yaşamı boyunca pekçok yarışmaya katılan Souto Moura’nın aldığı derecelerden başlıcaları; Antonio de Almeida Vakfı Ödülü, Antero de Quental Vakfı Ödülü, Portekiz’in Evora Kenti’nde Giraldo Meydanı’nın Restorasyonu 1.’lik Ödülü, Salzburg Otel Yarışması 1.’lik Ödülü, Secil Mimarlık Ödülü, ‘Mimarlık ve Taş’ yarışmasında 2.’lik Ödülü, SEC Kültür Merkezi ve Ulusal Mimarlık Ödülleri’nde mansiyon ödülüdür.

Son çalışmaları arasında Rua Lugarintho Evleri (Porto, 1996), Belediye Market’inin yenileme projesi (Braga, 1997), ev ve şarap mahzeni (Valladolid, İspanya, 1999), Alvaro Siza ile birlikte gerçekleştirdiği Expo 2000 - Portekiz Pavyonu (Hannover, Almanya, 1999) ve Braga Stadyumu (Braga, 2004) bulunuyor.