Bilime de Tahammül Edemedi



Ankara Anakent Belediye Başkanı Melih Gökçek’in suç duyurusu üzerine, Tıp Kurumu Başkanı Dr. Mehmet Altınok ve Genel Sekreter Dr. Ali Rıza Üçer hakkında 6 yıl 4’er ay hapis istemiyle dava açıldı.

Ankara Anakent Belediye Başkanı Melih Gökçek, 28 Mayıs 2008 tarihinde kentteki içme suyu şebekelerinde 21 gündür Kızılırmak suyunun verildiğini ve başkentlilerin bu süre içerisinde habersiz bir şekilde Kızılırmak suyunu içtiğini açıklamıştı. Bunun üzerine Tıp Kurumu, 2 Haziran 2008’de ASKİ’nin kendi internet sitesinde yayımladığı 13 Mayıs 2008 tarihli içme suyundaki arsenik oranları ile Ulusal Bilimler Akademisi’nin (National Academy of Sciences) arsenik ile ilgili çalışmalarının analiz edildiği bilimsel bir rapor yayımlamıştı. Dünya Sağlık Örgütü ve Sağlık Bakanlığı’nın verilerine de atıf yapılan raporda, içme suyundaki arsenik miktarlarının kanser yapma risk oranları ile ASKİ’nin verileri analiz edilerek günde 2 litre içme suyu tüketen kişilerin mesane ve akciğer kanserine yakalanma riski belirtilmişti.

Gökçek, Tıp Kurumu’nun raporu hakkında kendisine hakaret edildiği ve iftira atıldığı iddiasıyla 2008 yılının Haziran ayında suç duyurusunda bulunmuştu. Ankara Cumhuriyet Savcılığı’nın söz konusu raporun hakaret ve iftira içermediği gerekçesiyle 2008 Ağustos’ta takipsizlik kararı vermesi üzerine Gökçek, Sincan 1. Ağır Ceza Mahkemesi’ne itiraz etti. Mahkeme 12 Haziran 2009’da Gökçek’in itirazını yerinde buldu.

Takipsizlik kararını kaldırmasıyla Tıp Kurumu Başkanı Dr. Altınok ve Genel Sekreter Dr. Üçer hakkında Ankara 1. Asliye Mahkemesi’nde dava açıldı. Tıp Kurumu Genel Sekreteri Üçer, Tıp Kurumu’nun kuruluş amacına uygun olarak yaptıkları bir faaliyet nedeniyle haklarında hapis istemiyle dava açılmasının “çok düşündürücü” olduğunu belirtti.