"Bilimi Dönüşüm Alanlarına Uyarlamak Yanlış"



Jeoloji Mühendisleri Odası Bursa Şubesi, meslek içi eğitimde 'Jeoteknik Etüt Kursu' düzenledi. Kocaeli Üniversitesi'nden akademisyenlerin katıldığı seminer 2 gün sürecek. Toplantının açılışında konuşan Jeoloji Mühendisleri Odası Bursa Şube Başkanı Engin Er, Bursa'nın depremselliği, yerel yönetimlerin zemin etüt çalışmaları ve halkın depreme karşı bilinçlendirilmesi konusunda bilgi verdi.

"Bilimi kentsel dönüşüm alanlarına uyarlamak yanlış"

Deprem gerçeğinin 17 Ağustos'un ardından anlaşılmaya başladığını ve 23 Ekim Van depremi ile yeni adımlar atıldığını hatırlatan Er, çıkartılan Kentsel Dönüşüm yasasını desteklediklerini kaydetti. Bu konuda acele edilmesini isteyen Er, şunları dile getirdi: "Kentsel dönüşüm yaparken önce kentsel dönüşüm yapılacak alanları ilan edip sonra bilimi bu alanlara uygun hale getirmeye çalışmak gibi bir yanlışlığa düşüyoruz. Bugüne kadar yapılan uygulamalarda defalarca bu yaklaşımı gördük."

Kentsel dönüşüm konusunda yapılası gerekenleri de ifade eden Er, İmar planlarında Deprem ve Doğal Afet gerçeğinin işlenmesi, jeoloji mühendislerinin Arazi çalışmalarının da mutlaka ilgili daire tarafından denetlenmesi uyarısını yaptı.

"Kentsel dönüşüme muhtaç alanlar oluştururuz"

Belediyelerde zemin vizesi kontrol birimlerinin kurulması gerektiğinin altını çizen Er, şöyle devam etti: "Zemin özeliği bakımından uygun olmayan bölgelerdeki yapılaşma bir an önce durdurulmalı veya gerekli önlemler alınmadan yapılaşma yapılmasına müsaade edilmemelidir. Mevcut Yapı stokları da sadece demir beton değil zemin parametreleri açısından da kontrol edilmelidir. Kentsel dönüşüm bu parametreler göz önüne alınarak yapılmalıdır. Yoksa kentsel dönüşüm yaparak, kentsel dönüşüme muhtaç alanlar oluştururuz."

Er, 'bazı belediyelerin yaptığı gibi' depremi tahmin eden çalışmalar yerine, depreme hazırlık çalışmaları içerisinde olmak gerektiğini sözlerine ekledi.