Bilirkişi: Şirinevler'deki Bina Kötü Malzemeden Yıkılmış

Bahçelievler'de 26 Nisan 2007 tarihinde çöken 6 katlı binanın yıkılma sebebine ilişkin bilirkişi raporu Bakırköy Cumhuriyet Başsavcılığı'na ulaştırıldı. Raporu hazırlayan yapı denetçisi inşaat mühendisi Bülent Gönen, binanın yıkılma sebebinin inşaatında kullanılan kötü malzeme olduğunu belirtti.

İnşaat mühendisi Bülent Gönen, inceleme sonucunda yıkılan binanın projesinin iskânla uyumlu şekilde inşa edildiğini belirtti. Bülent Gönen, çöken binanın, müteahhit tarafından yıkılan komşu binanın arazisine de 50 santimetre tecavüzlü olduğunu bildirdi.

Çöken binadan alınan beton ve demir numunelerinin Bayındırlık ve İskân Bakanlığı'nın resmî belgeli laboratuvarlarında incelendiğini belirten Gönen, "26 Nisan 2007 tarihinde çöken bina, 1979-1981 yılları arasında yapılmıştır. Bina yapımında o yıllarda geçerli olan İmar Yasası'nda ve yönetmeliklerinde öngörülen nitelikte ölçü ve miktarda malzeme kullanılmıştır. Çöken binadan alınan karot ve demir numunelerinin laboratuvardaki değerlendirmeleri sonucu eski yönetmeliklere göre bile minimum değerler mertebesindedir." dedi.

Bülent Gönen, mahkemeye verdiği bilirkişi raporunda, "Hafriyat yapılan alanda yürütülen çalışmalar sırasında yandaki binanın temelleri tahrip edilmiş ve binanın çökmesine neden olmuştur." görüşüne yer verdi. Gönen, yönetmeliklere göre yapılmış hiçbir binanın temeline müdahale edildi diye hemen çökmeyeceğini vurgulayarak, "Bu binanın yarım saat içinde yıkılmasının sebebi malzemenin kötü olmasıdır." diye konuştu.