Likyalılar Geleceğe De Işık Tutuyor

Batı uygarlığına ilham kaynağı olan Likyalılar, yerli ve yabancı 350 araştırmacı tarafından Antalya'da mercek altına alındı. Suna İnan Kıraç Akdeniz Medeniyetleri Enstitüsü (AKMED) ve Vehbi Koç Vakfı'nca düzenlenen '3. Uluslararası Likya Sempozyumu', Talya Convention Center'da başladı. Önceki gün başlayan ve yarın sona erecek sempozyuma Likya ile ilgili araştırmalar yapan yerli ve yabancı 350 araştırmacı katıldı.

Antalya Valisi Alaaddin Yüksel, sempozyum süresince Likya'nın her yönüyle ele alınacağını belirterek, 'Burada güneş tanrısı Apollon'dan, Artemis'ten konuşacaksınız. Hemen Beydağları'nın sırtlarına çıkacak, Kafi Dede'den Abdal Musa'ya, sahilde Noel Baba'ya, hepsini buluşturacaksınız. Sonra denizlere doğru yola çıkacak, Selahattin Eyyubi'nin gemilerinin direklerine bakacaksınız, Toroslardan giden ağaçları konuşacaksınız ve Mısır Piramitleri'nin kalıplarına baktığınızda, Torosların kokusunu, Likya dağlarının kokusunu alacaksınız' dedi. Vali Yüksel, sözlerini şöyle sürdürdü:

'Siz burada Likya'yı konuşacaksınız ama esasında burada geleceğinizi konuşuyor olacaksınız. Siz Antalya'ya geleceği konuşmaya geldiniz, çünkü tarihi arayanlar, dünle bugün arasında köprü kuranlardır. Tarihi arayanlar, geleceği arayanlardır. Tarihini konuşmayanlar gelecekleriyle köprü de kuramazlar.'

Likya topraklarında hep barış içinde yaşandığına dikkat çeken Yüksel, 'Burada hangi medeniyet yaşarsa yaşasın, Toroslar'ın tepesinde esen rüzgar, hep barış rüzgarı olmuştur' diye konuştu.

Sempozyum, Likya'nın tanınmasını sağlayacak
AKMED'in kurucusu ve sempozyumun şeref başkanı İnan Kıraç da sempozyumun ilkinin 1977'de İstanbul'da, ikincisinin 1990'da Viyana'da yapıldığını belirterek, bu yıl Antalya'da düzenlenen sempozyumun Likya'nın her yönüyle tanınmasına fırsat sağlayacağını kaydetti. AKMED olarak amaçlarının insana yatırım yapmak olduğunu ifade eden Kıraç, 'İnsana yatırım yapmazsanız, insana dönük hizmet vermezseniz bir yere gelmeniz de zor olur' dedi.

Kıraç, Antalya'nın tüm dünyaca 'ulaşılır' bir kent haline geldiğini, kente bu yıl gelen turist sayısının 8 milyona ulaşmasının beklendiğini söyledi. Sempozyumun açılış bölümünün sonunda İnan Kıraç, Likya konusunda yürütülen çalışmaların duayenlerinden kabul edilen Prof. Dr. Cevdet Bayburtluoğlu ve Jürgen Borchhardt'a plaket verdi. Vali Yüksel de Kıraç'a, Antalya'ya yaptığı katkılar nedeniyle plaket sundu, valilik tarafından hazırlanan 8 ciltlik envanter hediye etti.