Binalarda Enerji Kimliği Zorunlu Oluyor



Ev alırken ya da kiralarken konumuna, depreme karşı dayanıklılığına, büyüklüğüne, manzarasına, güvenliğine, otoparkına ve daha birçok faktöre önem veriyorsunuz. Peki, evinizin oturmaya başladıktan sonra ekonomik olması gerektiğini dikkate alıyor musunuz? Ya da evinizin ne kadar enerji harcayacağını en başından biliyor musunuz? Enerji Kimlik Belgesi ile artık binanızın aydınlatmada, ısıtmada ve soğutmada ne kadar enerji tüketeceğini ve yalıtım durumunu önceden bilmeniz mümkün olacak.

Ellerinde dairenin enerji karnesi bulunan tüketiciler, artık beğendikleri evi alırken ya da kiralarken çok daha kolay karar verebilecekler. 2009 yılında yürürlüğe girmesi beklenen "Binalarda Enerji Performans Yönetmeliği" kapsamındaki Enerji Kimlik Belgesi; asgari olarak binanın enerji ihtiyacı ve enerji tüketim sınıflandırması, yalıtım özellikleri ve ısıtma ve soğutma sistemlerinin verimiyle ilgili bilgileri içeriyor.

XPS Isı Yalıtımı Sanayicileri Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Durmuş Topçu, şu an yürürlükte olan Isı Yalıtım Yönetmeliği’nde benzer bir belgenin bulunduğunu belirtiyor. "Isı İhtiyacı Kimlik Belgesi" adı verilen uygulama gereğince; binayı yapan kişi ya da kuruluşun, yapılan projeye göre hesaplayıp "Bu bina ısınmak için şu kadar enerji harcar" diye binanın görünür bir yerine asmasının zorunlu olduğunu hatırlatan Topçu, denetimde yaşanan aksaklıklar nedeniyle uygulamanın efektif olarak gerçekleştirilemediğini vurguluyor. Ancak yeni Enerji Kimlik Belgesi gereğince; sadece yalıtım değil konutların yıllık enerji ihtiyacı hesabı da yapılacak. Bu hesapta ise konutun ısıtılması, soğutulması, sıhhi sıcak su üretimi ve aydınlatma için kullanılan enerji miktarı da dikkate alınacak.

Enerji Kimlik Belgesi’nin ilk etapta, yönetmelik yürürlüğe girdikten sonra yapılacak yeni binaları kapsayacağını belirten Topçu, mevcut binalar için de 10 yıllık bir geçiş sürecinin öngörüldüğünü ve bu sayede Türkiye’de enerji verimliliği alanında önemli bir adım atılacağını ifade ediyor. Enerji Kimlik Belgesi olmayan binaların projelerinin onaylanmayacağını bildiren Topçu, ihtiyacının yüzde 70’ini ithal enerji ile karşılayan Türkiye’nin sadece ısı yalıtımı ile yılda ortalama 7 milyar dolar tasarruf sağlayacağının da altını çiziyor.

Enerji Kimlik Belgesi’nin ekonomik yönünün yanı sıra bir de çevre boyutu var… Çünkü belge konutların yıllık CO2 emisyon salımlarını da belgeliyor. Aynen beyaz eşyalarda olduğu gibi konutlar A'dan G'ye kadar sınıflandırılıyor. A sınıfı; tasarruflu ve SEG (Sera Gazları Emisyonu Göstergesi) emisyonu düşük konutları, G sınıfı ise enerji israf eden ve SEG emisyonu yüksek konutları işaret ediyor.

Enerji Kimlik Belgesi, bünyesinde bu konu ile ilgili sertifika almış en az bir mühendis bulunduran ve Bayındırlık ve İskân Bakanlığı tarafından onaylanan kurum ve kuruluşlar tarafından verilebilecek.