Binalarda Enerji Verimliliği için Büyük Seferberlik Başladı





Enerji ithalatına yaklaşık 35 milyar dolar ödeyen ve tasarruf önlemleriyle 7.5 milyar YTL kazanabilecek olan Türkiye’nin enerji sorunları ve tasarruf politikaları, enverIPAB Projesi (Binalarda Enerji Verimliliğine Yönelik Toplum Bilincinin Artırılması Projesi) kapsamında gerçekleştirilen konferansta masaya yatırıldı. Yerel yönetimlerden sivil toplum kuruluşlarına, kamu otoritelerinden üniversitelere kadar geniş bir kitleyi bir araya getiren konferans, binalarda enerji verimliliğini sağlamak amacıyla başlatılan seferberliğin ilk hareket noktası oldu. 

Elektrik İşleri Etüt İdaresi Genel Müdürlüğü (EİE) tarafından yürütülen ENVER Projesi’nin paralelinde, Avrupa Birliği’nin desteği ile yürütülen enverIPAB Projesi’nin tanıtımının yapıldığı konferansta, kamuoyunda farkındalık ve davranış değişikliği yaratarak, binalarda enerjinin etkin kullanılması yoluyla yerel kaynakların korunması ve enerjide ithalata bağımlılığın azaltılması konularına dikkat çekildi. 29 Nisan Salı günü, Ankara Hotel Midi’de gerçekleştirilen konferansta; yalıtım, aydınlatma ve elektrikli ev aletleri gibi alanlarda sivil toplum kuruluşları ve sektör uzmanları önemli açıklamalarda bulundu.

EİE Genel Müdür Yardımcısı SayınMehmet Çağlar, sanayide ve ulaşımda enerjiyi verimli kullanarak enerji tüketiminde yaklaşık yüzde 25 oranında tasarruf sağlanabileceğinin ve bu tasarrufun ülke ekonomisine katkısının yılda ortalama 7.5 milyar YTL olacağının altını çizdi. Çağlar, bu rakamların tanıtım konferansıyla ilk adımı atılan ve mayıs ayı itibariyle aktif olarak hayata geçecek olan enverIPAB ve benzeri projelerin ülkemiz için ne kadar yararlı olduğunun en önemli göstergesi olduğunu vurguladı.

enverIPAB Projesi Ekip Başkanı Seppo Silvonen ise yaptığı sunumda, proje kapsamında; ilköğretim öğrencileri, üniversite öğrencileri ve ev hanımlarını da içine alan geniş bir hedef kitleye seslenerek, enerji verimliliğinin önemi ve tasarruf için basit ipuçlarına dikkat çekileceğini açıkladı.

Konferansta, İZODER ve XPS Isı Yalıtımı Sanayicileri Derneği uzmanları binalarda enerji verimliliği ve ısı yalıtımı konusunda açıklamalarda bulundu. Türk Philips Ticaret A.Ş. ve Beyaz Eşya Sanayicileri Derneği’nin de katıldığı konferansta, aydınlatma ve elektrikli ev aletlerinde enerji verimliliği için alınabilecek önlemler konusunda bilgi verildi. Enerjisinin yaklaşık yüzde 30’unu, toplam elektrik tüketiminin ise yaklaşık yüzde 40’ını binalarda kullanan Türkiye’nin enerji verimliliği ile sağlayacağı tasarrufa dikkat çekildi.