“Binalarda Yangından Korunmak ve Kurtulmak İçin Acil Önlem Almalıyız”



Yangın yalıtımı ile öncelikle binaların güvenli bir şekilde tahliye edilmesinin sağlandığını belirten İZODER Başkanı Levent Pelesen, “Ülkemizde meydana gelen yangınlarda çok fazla can ve mal kaybı yaşanması, yangından nasıl korunacağımız ve kurtulacağımız konusunda acil önlem almamız gerektiğini gösteriyor” dedi.  


Binada yangın çıktığında en hızlı ve en güvenli şekilde yangın mahallinin terk edilmesini yangın yalıtımı uygulamalarının sağladığını vurgulayan İZODER Başkanı Levent Pelesen, “Yangın yalıtımı, yangınlarda oluşan yüksek sıcaklık ve dumanın zararlı etkilerinin sınırlandırılmasına yönelik, can ve mal güvenliğini sağlayıcı yapısal önlemlerdir. Binaların niteliğine ve kullanım amacına bağlı olarak farklı sürelerde (30 ila 180 dakika aralığında tahliye için zaman kazandırmaktadır) koruma önlemlerinin alınması mevzuatlarca bir zorunluluk olarak tanımlanmıştır. Binada yaşayanların en kısa sürede ve en güvenli şekilde dışarı çıkmasını sağlayacak tüm bu uygulamaları ‘Yangından Korunma Önlemleri’ olarak adlandırıyoruz. Toplumda yeteri kadar bilinmeyen bu önlemler konusunda vatandaşların bilinçlendirilmesi gerekmektedir. Bununla birlikte yapı stokunun kentsel dönüşüm gibi değişim süreçlerinin doğru kullanılması ile güvenli, sağlıklı ve konforlu yapıları üretmemiz daha kolay olacaktır” diye konuştu.

Reklam Goruntulenme Bolumu

Yangına karşı savunma ve hücum hattı oluşturulmalı

Levent Pelesen, standartlara uygun yangın yalıtımının nasıl olması gerektiği konusunda şunları söyledi:

“Yangına karşı alınacak önlemleri pasif ve aktif olmak üzere iki ana başlık altında topluyoruz. Pasif yangından korunma önlemleri yapılarımızın yangına karşı savunma hattını, aktif önlemler ise hücum hattını oluşturur. Dolayısıyla, yapısal olarak alınması gereken yalıtım önlemleri ile yangın söndürme, algılama, uyarı gibi yangın anında devreye giren aktif önlemler birlikte düşünülmeli. Yangının zararlı etkilerinin sınırlandırılması ve güvenli kaçış bölgelerinin oluşturulması amacı ile oluşturulan bölümlerin duvarlarına, tavanına ve döşemesine yangın yalıtımı yapılarak bu kısımlara alev ve dumanın ulaşması engellenmelidir. Yapılarımızın yangın başlangıç anından söndürme işleminin tamamlanmasına kadar geçen sürede yıkılmadan ayakta kalması için gerekli tasarıma ve yapısal özelliklere sahip olması büyük önem taşımaktadır. Bu çerçevede çatılar ve cephelerde mevzuatlarda tanımlanan performansları mutlaka sağlamalıdır. Kazan dairesi gibi özel alanlara da duman gazlarının ve yüksek sıcaklığın ulaşmaması sağlanmalı, hava kanallarına ve tesisat borularının geçtikleri bölgelere de yangın yalıtımı uygulamaları yapılması büyük önem taşımaktadır.”

*

İZODER Hakkında
1993 yılında yalıtım bilincini Türkiye çapında yaygınlaştırmak amacıyla kurulan İZODER Isı Su Ses ve Yangın Yalıtımcıları Derneği, yalıtım konusunda kamuoyunu ve sektörü bilgilendirmeyi ve bilinçlendirmeyi amaçlayan ve bu doğrultuda ısı, su, ses ve yangın yalıtım malzemeleri üreticilerini, satıcılarını ve uygulayıcılarını bir çatı altında toplayan bir sivil toplum kuruluşudur.