Binanı Sat, Sermaye Artır, Sonra Kirala!



Özellikle uluslararası şirketlerin kendi sahibi oldukları binaları bir yatırımcıya satarak tekrar geriye kiralaması olan ve tüm dünyada uzun yıllardır uygulanan 'Sales Leaseback' modelinin Türkiye'deki ilk örnekleri, 2006'da görülmeye başlanacak. Ofis batış ve kiralaması konusunda hizmet veren Kuzeybatı Gayrimenkul, bu konuda bir adım öne geçmek için finansçılara çağrıda bulundu ve "Sistemi rakiplerimizden önce uygulamak için yenilikçi finansçılara ihtiyacımız var" duyurusunda bulundu.

Sales / Leaseback işlemi, mülk sahibinin gayrimenkulünü; üçüncü bir yatırımcıya satarak, aynı gayrimenkulü satış anında mülkiyet durumu herhangi bir kesintiye uğramaksızın yatırımcıdan tekrar geriye kiralaması anlamına geliyor. Bu işlemlerin en yaygın olan şekli, satıcısının üzerinde halen faaliyet gösterdiği gayrimenkulleri içeriyor. Satıcı, ticari hedeflerini yerine getirmek için; gayrimenkulün mülkiyetini devrederken, gayrimenkuldeki kiracılığını ve oradaki faaliyetlerini devam ettiriyor.

En temel şekliyle bu işlem, bir gayrimenkulün eski malikine geriye kiralayacak bir yatırımcıya satışını içeriyor. Yapılan geriye kiralama işlemi, tipik olarak, bazen satıcı / kiracıya belli bir dönem sonra geri alma hakkının da tanındığı uzun dönemli "net" kiralama anlamını taşıyor. Satıcı / kiracı çok uygun koşullara sahip bir "finansman"ın faydalarını kazanırken, halen gayrimenkulün kullanıcısı durumunda kalıyor. Alıcı / kiralayan ise, amortismandan kaynaklanan vergi avantajlarından yararlanırken, uzun dönemli bir kira getirisini garanti ediyor.