Bursa Surları Aslına Dönüyor

Bursa’nın Osmangazi Belediyesi, yapım tarihi bilinmeyen Bursa Surları’nın gün yüzüne çıkarılması için başlattığı çalışmanın ilk ayağı olarak, Osmanlı ordusunun Bursa’yı fethederken ilk girdiği Ortapazar Caddesi’ndeki ‘Saltanat Kapısı’nı restore etti.

Bursa’yı doğu, güney ve batısından çepeçevre kuşatan Bursa Surları’nın hem doğuya hem de İpek Yolu’na açılan Saltanat Kapısı, projenin ilk ayağı olarak tamamlandı. Eski resimlerdeki orijinaline uygun olarak yeniden yapılan kapının restorasyonuna yaklaşık 400 milyar lira harcama yapıldı. Saltanat Kapısı’nın ardından, diğer 4 kapı olan Yer, Fetih, Zindan ve Kaplıca kapılarının restorasyonuna başlanacak. Kapılarla birlikte surların ortaya çıkarılması çalışmaları da yürütülecek.

Bursa Surları projesinin ilk başlarda ciddi şekilde eleştirildiğini hatırlatan Osmangazi Belediye Başkanı Recep Altepe, Saltanat Kapısı’nı görenlerin kendilerini tebrik ettiğini belirtti. Bursa Surları projesini en az maliyetle gerçekleştirmeye çalıştıklarını anlatan Başkan Altepe şunları söyledi:
“Bütün surların ortaya çıkarılması 35-40 trilyonluk bir proje. Kültür Bakanlığı 2 trilyon destek sözü verdi. Bunun 200 milyar lirasını gönderdi. Bunun yanında Avrupa Birliği’nden de ilgili fonlar aracılığıyla hibe ya da ucuz maliyetli kredi desteği alma çalışmalarımız devam ediyor. Fetih Kapısı’nın da bulunduğu Pınarbaşı ve çevresinde köklü düzenlemelere gidileceğini açıklayan Altepe, “Pınarbaşı Parkı’ndaki futbol sahası ve tel örgüleri kaldıracağız. Burayı kentin tarihiyle bütünleşmiş bir noktası haline getireceğiz.” dedi.