Bingöl'ün 'Peribacaları' Keşfedilmeyi Bekliyor



Bingöl kent merkezine 50 kilometre uzaklıkta bulunan Sancak Beldesi'ndeki Oğuldere Köyü'nde bulunan Budan bacaları gizemiyle dikkat çekiyor.

Bingöllüler tarafından Nevşehir'in Kapadokya ilçesinde bulanan peri bacalarına rakip görülen Buban bacalarının oluşumu hakkında kesin bilgi bulunmazken, geçmişinin çok uzun yıllara dayandığı belirtiliyor. Peribacası şeklindeki ilginç sivri kaya şekillerinin vadi yamaçlarından inen sel sularının ve rüzgarın tüflerden oluşan yapıyı aşındırmasıyla ortaya çıktığı tahmin ediliyor.

Reklam Goruntulenme Bolumu

Buban efsaneleri...

DHA'nın haberine göre, Bingöl İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü, Buban bacalarının korunmaya alınması için çalışmalara başladı. Ayrıca yerel yönetimler de tanıtımla ilgili faaliyetlerini sürdüyor.

Buban bacalarının ilginç hikayesini anlatan Oğuldere Köyü Muhtarı Haser Bakır, eski dönemlerde Kürtçe adıyla 'Kemer-i Veyvi' olarak anılan bu alanda düğün alayının olduğunu söyledi. Düğün esnasında inançlara ve mezheplere ters düşen bir yeminin edilmesiyle buradaki insanların taşa dönüştüğünün rivayet edildiğini aktardı.

Muhtar Bakır, görüntüsüyle hayrete düşüren Buban bacalarının turizme kazandırılması gerektiğini belirterek, köylerinde mağaralar, eski mezarlıklar ve çok sayıda keşfedilmemiş tarihi eser bulunduğunu söyledi. Buban bacalarının turizme kazandırılmasıyla bölgenin tanıtımına ciddi katkılar sunacağını dile getiren Bakır, ilgili kurum ve kuruluşların Buban bacalarını incelemesi gerektiğini ifade etti.