Bir 'Garip' Ada Kavgası



Türkiye'nin tek imarlı adası olan İzmir Dikili'deki Garip Ada'yı geçen yıl satın aldığını açıklayan Fi-Yapı İnşaat AŞ ile adanın vârisi İzmirli Dartar kardeşler arasında ödeme krizi çıktı. Dartar kardeşler, borcun bir kısmı ödenmedi gerekçesi ile haciz işlemi uygularken, Fi-Yapı da "Borcumuz yok, ipoteği kaldırmıyorlar" açıklamasını yaptı.

Konut sektöründeki atılımını son 3-4 yıla sığdıran, reklam kampanyaları ve sponsorluk faaliyetleriyle adından söz ettiren Fi-Yapı, geçen nisan ayında Garip Ada’yı satın aldığını açıkladı. Şirket, adayı alarak turizm sektörüne gireceği, yabancı yatırımcılar ile görüştükleri yönünde açıklamalar yaparken perde arkasında kriz yaşandığı ortaya çıktı. Dartar kardeşler verilen çeklerin karşılıksız çıkması üzerine 5 milyon TL dolayındaki alacakları için icra takibi başlattı. 6 Temmuz’da Fi-Yapı’nın genel merkezindeki 20 bilgisayara, bazı gayrimenkullerine, araçlarına ve banka hesaplarına haciz işlemi uygulandı. Bunun üzerine Fi-Yapı 5 milyon liralık borcunu 6 milyon lira olarak ödemek zorunda kaldı.

İlk kriz bu şekilde atlatılırken Fi-Yapı’nın borcuna karşılık Dartar Ailesi’ne vereceğini taahhüt ettiği AVM yeni bir kriz daha çıkardı. Beş ayrı ticaret mahkemesinde görülen dava dosyalarından edinilen bilgilere göre, Fi-Yapı Esenşehir Projesi’ndeki AVM’nin teslim tarihi 30 Eylül 2010 olarak protokole bağlandı. Dartar kardeşlere göre AVM’nin teslim tarihi üzerinden 8 ay geçti ve teslimat yapılmadı. AVM’nin teslim edilmemesi nedeniyle Dartar kardeşler avukatları aracılığı ile icra takibi başlattı, Fi-Yapı icra takibine itiraz etti. Dartar kardeşler itirazın iptali için yeni bir dava açtı. Dartarlar sözleşmeye göre Fi-Yapı’nın gecikmeden dolayı her ay 125 bin dolar ödemesi gerektiğini iddia ediyor.

‘İpoteği kaldırmadılar’

Dartar kardeşlerin iyi niyetliği olmadığını öne süren Fi-Yapı’nın patronu Fikret İnan ise, “Kendilerine beş kuruş borcum yok ama hâlâ ada üzerindeki ipoteği kaldırmadılar” dedi. Takvime bağladıkları ödemede son üç ay çekleri bilerek ödemediğini söyleyen İnan “Sözleşmemize göre para ödendikçe ipoteğin kaldırılması gerekirdi. 5 milyon TL borcumuz kalmıştı ancak 22 milyon liralık ipotek devam ediyordu. Bu nedenle çekleri ödememeye başladım. Bizi, haciz uygulamakla tehdit ettiler. Borcu ödedik ama yine ipoteği kaldırmadılar. İpoteği kaldırmadıkları için biz de onları dava edeceğiz” şeklinde konuştu. İnan, davalık olan AVM ile ilgili de “Ben teslim etmek istiyorum ama onlar teslim almıyor” iddiasında.

Konuya ilişkin Dartar Ailesi’nin avukatlarından Zahid Emre Yıldırım ise “İpoteğin kaldırılması yönünde hiçbir sıkıntı yok. Bugün gelsinler bugün kaldıralım. Hiçbir talepleri olmadı. AVM ise sözleşmeye göre teslim edilmedi” dedi. Yıldırım, Fi-Yapı hakkında, AVM ile ilgili İstanbul icra müdürlüklerinde 10 ayrı icra takibinin olduğu bilgisini verdi.