Bir Günde Ev Sahibi Olmak Mümkün

Boş bir arsanız var, üzerine sağlam, can güvenliği olan, içinde yaşayabileceğiniz bir ev yapmayı düşünüyorsunuz ancak ne mimar ya da mühendislerle çalışacak vaktiniz ne de bu uğurda bir servet harcayacak maddi olanağınız var. Dünyada hızla yaygınlaşan çelik konstrüksiyonlu prefabrik yapılar tam da bu noktada imdadınıza yetişebilir, çünkü bu yapılar gerek maliyeti gerek güvenilirliği gerekse inşaat hızı açısından geleneksel konut sistemine ciddi bir alternatif olarak öne çıkıyor.

1989 yılından beri sektörün içinde olan Hekim Holding'in ismi neredeyse prefabrik yapılarla özdeşleşen bir kurum. Hekim Holding, deprem gerçeğiyle yaşayan milyonlarca insana, içinde kendilerini son derece güvende hissedecekleri çelik konstrüksiyona sahip prebrik evler öneriyor. Doğal felaketler karşısında dayanıklılığı ve inşası açısından diğer konut sistemleriyle karşılaştırılamayacak kadar hızlı olması prefabrik yapıların gittikçe yaygınlaşmasını sağlıyor.

Serap Şahin


Hekim Holding Genel Müdürü Serap Şahin, prefabrik yapıların fiyatıyla da avantaj sağladığını belirtiyor. Örneğin firmanın standardı olan 157 metrekarelik 3 katlı, çelik konstrüksiyonlu prefabrik bir binanın maliyeti yaklaşık 90 bin YTL. İstanbul Büyükşehir Belediyesi ve Kızılay’ın işbirliğiyle Lübnan’da savaşın yaralarını sarmak için düzenlenen proje kapsamında ülkede 50 prefabrik okul yaptıran Hekim Holding Genel Müdürü Serap Şahin ile prefabrik yapılar hakkında yaptığımız söyleşiyi yayınlıyoruz:


Türkiye'de prefabrik yapıların kısa bir geçmişe rağmen özellikle son yıllarda çokça tercih edilmesinin sebebi nedir?
Çelik konstrüksiyon Türkiye’de sadece 10 yıldır olan bir konu. Özellikle 99 depremiyle betonarme binaların çok kötü bir sınav vermesinin ardından, yıllardır içinde yaşadığımız binaların aslında hiç de güvenli olmadıklarını gördük. Bununla birlikte insanların çelik yapılara ilgisi arttı. Artık insanlar yaşayacakları yapının sistemini de görmek istiyor. Biz deprem öncesi kurulmuş bir firma olmanın verdiği deneyimle, teknolojiyi ileri götümek konusunda çalışmalar yaptık. Şu an yapıda kullandığımız yapı çeliğinin yanısıra yapıda kaynak kullanmamak gibi bir yenilik getirdik. Kaynak yerine binanın birleşim noktalarında kullandığımız civata ve somunlar binanın daha stabil ve sağlam olmasını sağlıyor. Aynı zamanda bu özellik sayesinde, yapılar gerektiğinde sökülüp takılabiliyor. En önemli özelliği ise çok hızlı üretilebilmesi. Örneğin şu an içinde olduğumuz bu binayı eski üretim teknolojisiyle yaklaşık 45 günde üretiyorduk, ancak aynı ürün şimdi 1 günde çıkabiliyor. Çok özel planlı binaların yapımı ise en fazla iki gün sürüyor.

İçinde bulunduğumuz prefabrik yapının özellikleri ne?

Bu 157 metrekarelik triplex bir bina. Alt katta bir salon, mutfak ve banyo var, ikinci katta iki oda ve bir banyo, en üst katta da çeşitli kullanıma müsait bir çatı katı var. Burada iç kaplama yapmadık, binanın konstrüksiyonunu yani yapının ciğerini göstermek istedik. Çelik binalar hakkında yanlış bilgiler mevcut, ancak yakından görenlerin hemen anlayabileceği gibi bu bina her türlü tehlikeye karşı yüzde yüz bir güven sağlıyor.

Prefabrik yapıların güvenilirliği ne gibi testler sonucunda anlaşılıyor?

Öncelikle Sap 2000 adlı bir statik programın yardımını alıyoruz. Çelik binalarda, gökdelen tasarımlarında kullanılan bu statik programla binalarımızı test ediyoruz. Özel yazılım programları var, bunlarla yapının kurulacağı yerin önce iklim koşullarına bakıyoruz. Kar yükü, rüzgar yükü, yağmur yükü gibi değişik etkenlere göre binanın statiği oluşuyor. Makinede çıkan statiğe göre mesela "binanın duvar kalınlığı 10 santim olmak zorunda, çatısı yüzde 40 eğimli olmak zorunda" gibi bir takım teknik değerler belirleniyor. En önemli kriter binanın kurulacağı yer. İstanbul’da kurulacak bir binayla Van’da kurulacak bir binanın teknik ve statik değerleri aynı değil doğal olarak. Her binada statik kontrolü yapılıyor.

İç mekan düzenlemesi de size mi ait?

Beton ve zemin kaplaması hariç binanın duvarlarını, çatı izolasyonunu, elektrik tesisatını, kapı pencere doğramalarını komple teslim ediyoruz. Ayrıca, malzeme açısından da farklı bir yapı malzemesi kullanıyoruz. Yapıların özellikle iç ve dış cephe kaplamalarında kullanılan, yanmayan, iklim şartlarından etkilenmeyen, asbest ve insan sağlığına zararlı hiçbir yabancı madde içermeyen doğal çimento levhanın Türkiye'deki ilk ve tek üreticisiyiz. Şu anda yurtiçindeki 98 bayimiz aracılığıyla uygulama da yapıyoruz. Hem betonarme binaların dış cephe kaplamalarında, hem de bizim ürettiğimiz hazır yapıların iç ve dış kaplamalarında kullanıyoruz.

Prefabrik bir eve sahip olmak, geleneksel bir ev satın almaktan çok daha ucuz ve güvenli diyebilir miyiz?
Kesinlikle. Bu binalar gerek müstakilliği gerekse güvenilirliğiyle özgürlük sağlıyor. Üstelik inşaatın başlamasından en fazla 2 gün sonra bir ev sahibi oluyorsunuz.