Bir ‘İklimgate’ Vakası Daha!



İklim değişikliği ilgili dünyanın en güvenilir kurumu olarak kabul edilen Birleşmiş Milletler (BM), küresel ısınmaya dair önemli bir tahmin konusunda yanıldıklarını itiraf etti.

BM Hükümetlerarası İklim Değişikliği Paneli (IPCC), Himalayalar’da buzulların 2035’e kadar tamamen eriyeceği tespitinin yapıldığı raporundaki bu tespitin hatalı olduğunu ve bundan dolayı üzüntü duyduğunu bildirdi. IPCC, 2007’de erimenin bu hızla devam etmesi halinde Himalaya buzullarının 2035’te yok olacağını öngörmüştü. Ancak panel başkanı söz konusu rapordaki verinin yanlış olduğunu ve yeniden inceleneceğini açıkladı. Hindistan ve bazı iklim araştırmacıları birkaç gün önce IPCC’nin Himalayalar'la ilgili raporunu eleştirmişti.

IPCC’den yapılan açıklamada, 2007 yılında iklim bilimcileri tarafından hazırlanan raporun 938. sayfasındaki bir paragrafta yer alan hatanın, IPCC’nin gelişmiş yöntemlerinin yeterince uygulanmamasından kaynaklandığı belirtildi. Himalayalar’daki buzulların erimesiyle ilgili tespitin hükümetlere sunulan nihai raporda yer almadığını kaydeden IPCC’nin hatalı olduğunu kabul ettiği raporda, Himalayalar’daki buzulların And ve Alpler’deki buzullardan daha hızlı eriyeceği ileri sürülüyordu.

Himalaya buzullarının 2035’te tamamen yok olacağı iddiası 1999’de New Scientist dergisindeki röportajda Hintli bilimci Dr. Syed Hasnain tarafından ortaya atılmıştı. Hasnain, iddiasının bilimsel verilere dayanmadığını, sadece ‘spekülasyon’ olduğunu kabul etmişti.

Öte yandan IPCC'nin başkan yardımcısı Jean-Pascal van Ypersele rapora dair yeniden incelemenin insanın yol açtığı iklim değişikliğinde ait büyük resimde bir değişikliğe yol açmadığını savunuyor ve “3000 sayfalık rapordaki bir tane hatanın bütün bir raporun güvenilirliğini baltalacayağını düşünmüyorum” diyor.