Bir İnşaat Kazısı Binlerce Felçlinin Umutlarını Çaldı



İki yıl önce yanındaki alışveriş merkezi inşaatı sırasında bir bloğu çöken İstanbul Fizik Tedavi Rehabilitasyon Eğitim ve Araştırma Hastanesi ve hastalarının iki yıllık mağduriyeti hâlâ giderilmedi. Başhekim Doç. Dr. Kadriye Öneş’in verdiği bilgiye göre alışveriş merkezi hafriyatının çok derin kazılması nedeniyle çöken A blokta 140 yatak, en son teknolojiyle yapılan iki laboratuvar, 70-80 kişilik konferans salonu, kütüphane, 20 yataklı çocuk servisi, özel odalar, hekim odalarıyla özürlü çocukların, felçli hastaların tedavisinde kullanılan iki hidroterapi havuzu vardı ve devre dışı kaldı.

İstanbul’daki kamu ve özel hastanelerinde böyle bir havuz olmadığını, havuzlarda her gün yüzlerce hastanın tedavi edildiğini ve yatan hastaların yaklaşık yarısının tedavisinin havuzlarda sürdürüldüğünü vurgulayan Başhekim Öneş, şimdi bu tedavinin yapılamadığını anlattı:

“Hastalara cevap veremiyoruz. Sağlık Bakanlığı, kaybettiği hastanesini ve günlük gelir kaybını tazmin edecektir, ama hastaların mağduriyeti tazmin edilemeyecek. Birçok hasta çok uzun süre beklemek durumunda kalıyor. 140 yatak olmuş olsa bu hastaların bekleme süresi dörtte üç oranında azalır. 10-15 gün, en fazla bir ay içinde yatacakken, şimdi üç dört aydan fazla bekleyen hastalarımız var. Özürlü çocuklar bekliyor. Manevi anlamda çöküntü yaşıyoruz.  50 yaşındaki bir baba omurilik felci olan 20 yaşındaki oğlunun bir an önce yatmasını istiyor. Erken tedaviye alınmayan, ilaçları düzenlenmeyen, egzersize başlamayan hastalarda çok ciddi problemler oluyor. Damarlardaki tıkanıklık ölüme kadar götürebiliyor. Eklemlerinde kemikleşmeler oluyor. Erken dönemde ilaç başlayarak bunları önlemeye çalışıyoruz.”