Bir İtiraz da Mimarlardan Geldi: Yap-Boz'larla Olmaz!



İzmir Büyükşehir Belediyesi’nde krize neden olan Körfez Kıyı Tasarım Projesi’nin en önemli ayağı olan Pasaport’taki düzenleme nedeniyle yaşanan tartışmalar sürüyor. Belediyenin yaklaşık 3 milyon TL’ye Gür-Al İnşaat’a yaptırdığı düzenlemeler beton yığınları ve imalatlardaki hatalar nedeniyle tartışmalara neden olmuştu.

Ege'de Son Söz'ün haberine göre, Mimarlar Odası, İzmir’de çok konuşulan proje ile ilgili açıklama yaptı. Oda, çalışmaların durdurulmasını istedi. Odadan yapılan açıklamada, “Kıyı tasarımı projesinde tasarım aşamasında sınırlı bilgilendirmelerle yaptığımız eleştirilerin uygulama sürecinde doğrulandığını, sorunların katlanarak arttığını üzülerek görmekteyiz. Mimarı ve diğer tasarım alanlarındaki birçok saygın ismi bir araya getirerek oluşturulan yaratıcı potansiyelin kent geneliyle kıyaslandığında ortalamanın çok üstünde mekan kalitesine sahip sahil bandına kanalize edilmesini ilk gün olduğu gibi bugün de kaçırılan bir fırsat olarak görmekteyiz. Bu geri dönülemez genel strateji hatasının üstüne üretilen tasarımların ciddi ihale tutarlarıyla müteahhit insafına bırakılarak uygulanması, ortaya çıkmaya başlayan işin niteliği sadece mimarlık ortamının aktörleri değil tüm kentliler tarafından kaygıyla takip edilmektedir. Özellikle birçok kentli Pasaport bölgesinde eski kaldırımların, bisiklet yolunun ve parkların eskisinden hemen hemen hiç farkı olmaksızın (hatta işçilik kalitesi ve yeşil alan açısından daha da gerileyerek) milyonlarca liraya kazılıp tekrar yapılmasını anlamlandırmakta güçlük çekmektedir” denildi.

Yap-boz olmaz

Oda, sürecin kötü ilerlediğini ifade ederken açıklamasına şöyle devam etti: “Mimarlar Odası olarak kentin kaynaklarının bu biçimde harcanmasını kabul edilemez bulmakta ve eğer uygulamalar bu şekilde devam edecekse derhal durdurulmasını tavsiye etmekteyiz. En baştan beri dile getirdiğimiz gibi, kentin acilen tasarıma, yaratıcılığa, mekansal iyileşmeye gereksinim duyan bir çok alanı dururken Kordon'da, Pasaport'ta, Karşıyaka'daki boz-yaplar artık iyi niyetle değil, beceriksizliğin ve kent kaynaklarının yanlış kullanılmasına örnek olarak anılacak bir yöne doğru çevrilmektedir. Sürecin her aşamasında olduğu gibi uygulamaların başladığı bu günlerde de yetkilileri ellerindeki kaynakları kentin tasarıma, mimarlığa, nitelikli kentsel mekanlara şiddetle ihtiyaç duyan bölgelere yönlendirmesini tekrar tavsiye ediyoruz”