Bir Kaçağın Yasallaşma Öyküsü



Şehzadebaşı’nda tarihi hamam alanı olarak kayıtlı arsada kaçak olarak başlatılan otel inşaatı, iki kez yıkılmasına ve açılan davalara rağmen bitti; "Celal Ağa Konağı" olarak hizmete girdi. Büyükşehir Belediyesi’nin plan tadilatıyla yasalaştırdığı otele açılan davalar ise devam ediyor.

Eminönü Şehzadebaşı’nda kaçak olarak inşaatına başlanan bina, İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nce iki kez yıkılmasına, ilgili kurumlara “elektrik, su, telefon bağlamayın” yazılarına ve açılan davalara rağmen şimdi "Celal Ağa Konağı" adıyla 90 odalı muhteşem bir otel olarak hizmete başladı. Açılan birçok dava halen sürerken, iki kez yıkım uygulayan Büyükşehir Belediyesi plan tadilatı yaparak oteli yasallaştırdı.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi’ne (İBB) yaklaşık 200 metre mesafedeki Şehzadebaşı’nda "tarihi hamam alanı" olarak kayıtlı arsada kaçak olarak 2004 yılında otel inşaatı başlatıldı. Fam Otelcilik firmasına ait arazinin bir bölümünde 17. yüzyıldan kalma 1. derecede tarihi eser olan Acemoğlu Hamamı bulunuyordu.

İnşaatla ilgili ilk şikâyetler CHP tarafından Eminönü Belediyesi’ne yapıldı. Belediye ekipleri inşaatı mühürledi. Ancak mühür, her defasında kırılarak inşaata devam edildi. Belediye birçok kez tutanak tuttu, sonuç değişmedi. Bina yükselmeye devam etti.

Anıtlar Kurulu’ndan suç duyurusu

İnşaatın bitişiğinde tarihi Acemoğlu Hamamı’nın bulunması nedeniyle 4 No’lu Anıtlar Kurulu’na şikâyetler yapıldı. Kurul da, savcılığa suç duyurusunda bulundu. Ancak inşaat çalışmaları sürdü. Eminönü Belediyesi inşaatla ilgili yıkım kararı çıkardı. Fakat bu kararı gerekli alet ve makineleri olmadığı gerekçesiyle uygulamadı.

Otel İnşaatı bu arada 4. kata yükseldi. Belediye bunun üzerine yapıya elektrik, su, doğalgaz ve telefon bağlanmaması için ilgili kurumlara yazılar yazdı. Yapının yıkılması için de İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nden (İBB) yardım istedi.

Yıkım için İBB devreye girdi. 2007 Kasım ayında İBB ekipleri otelin dördüncü katını yıktı. Bu katın yeniden yapılması üzerine belediye ikinci bir yıkım daha yaptı ve Cumhuriyet Savcılığı’na suç duyurusunda bulundu. Ayrıca yapı hakkında dördüncü defa "yapı tatil tutanağı" düzenlendi. Ancak tüm bunlara rağmen otelin 4. katı yeniden yapıldı.

Belediye bu kez yasallaştırdı

Bu arada Fam Otelcilik Ltd. plan tadilatı için İBB İmar Komisyonu’na müracaat etti. Komisyon 2008 Ocak ayında konuyu görüştü. Hazırlanan raporda, hamam ve çevresindeki parsellerin 1/5000 Tarihi Yarımada Koruma Amaçlı İmar Planı’nda ve 1/1000’lik Eminönü Koruma Amaçlı Uygulama Planı’nda, “tarihi hamam alanı” olarak kayıtlı olduğu belirtilerek, “parselin küçük bir bölümünde hamam bulunduğu, parselin tamamının hamam alanı olarak ayrılmasının mağduriyet yarattığı” belirtildi. İstanbul Büyükşehir Belediye Meclisi de, İmar Komisyonu’nun uygun gördüğü plan tadilatını kabul ederek, belediye ekiplerinin yaklaşık bir ay önce kaçak katını yıktığı binayı yasallaştırdı.

Davalar sürüyor

Kültür ve Turizm Bakanlığı’na 5 yıldız için başvuracak olan “Celal Ağa Konağı” isimli otel, şimdi müşteri kabulüne başladı. Otelin sahibi hakkında Büyükşehir Belediyesi, kapatılan Eminönü Belediyesi, Koruma Kurulu ve CHP Eminönü İlçe Başkanlığı tarafından açılan davalar ise sürüyor.

Bu arada savcılığın “görevini yerine getirmediği” gerekçesiyle kapatılan Eminönü Belediye Başkanı Nevzat Er ve 10 belediye görevlisi hakkında yapılan suç duyurusu üzerine başlatmak istediği soruşturmaya İçişleri Bakanlığı izin vermedi.

Otel sahibi: İsteğim haklı bulundu

Binanın sahibi olan ve otele ismini veren Celal Yüksel, 1970’li yıllardan bugüne Laleli’de otelcilik yaptığını ve hayalinin 5 yıldızlı bir otel işletmek olduğunu belirterek şöyle konuştu:

"Kötü iş yaptım! Beş yıldır başıma gelmeyen kalmadı. Otel için harcadığım paraya bankalar ayda 3 milyon faiz teklif etti. Kabul etmedim. Yıkımlar yaşadım. Mahkemelere, karakollara düştüm. Sonunda isteğim haklı bulundu. Acemoğlu Hamamı’nı yıktığım, tahrip ettiğim söylendi. Hamam şu an restore edildi ve kullanıma açıldı. Tahrip ettiğimi söyleyenler gelsin yerinde görsün."

İBB Basın Danışmanlığı ise, konuyla ilgili sorularımıza yanıt vermedi.