Bir Medeniyet Aranıyor!



Muğla’nın Yatağan İlçesi'ne bağlı Eskihisar Köyü'nde bulunan Stratonikeia Antik Kenti'ndeki çalışmalara bu yıl, sekiz üniversiteden öğretim üyeleri ve öğrencilerden oluşan 45 kişilik katılıyor. Kazının ilk günlerinde Bizans dönemine ait 1400 yıllık ‘Ampulla’ adı verilen bir gözyaşı şişesi ve ‘Umganterium’ adı verilen bir cam koku şişesi bulundu. Stratonikeia Antik Kenti Kazı Başkanı, Pamukkale Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç.Dr. Bilal Söğüt, antik kentteki kazı çalışmalarının yanı sıra restorasyon çalışmalarına da ağırlık vererek antik kentin kutsal giriş kapısı üzerinde bulunan caddeyi ayağa kaldırmak istediklerini söyledi.

Yaklaşık 200 metre devam eden cadde üzerindeki sütunları gün yüzüne çıkarttıklarını ve buradaki çalışmaları tamamlayarak şehrin gizemli duruşunu ortaya çıkarmak istediklerini ifade eden Doç.Dr. Söğüt, “Antik kentin en önemli görsel alanlarından birisi bu antik kapının bulunduğu bölüm. Burada anlaştığımız özel bir restorasyon firması ile çalışma yapıp caddeyi ayağa kaldırmayı hedefledik. Şu anda ortaya çıkarttığımız 20 sütun var. Bunlar sağlı, sollu bu cadde üzerinde dikilecekler. Ardından imkanlarımız ölçüsünde restorasyon çalışmalarını devam ettirmeyi hedefliyoruz. Dünyanın en büyük tamamı mermer olan antik kenti burası, ancak şehir çok büyük, önemli bir maddi destek şart” diye konuştu.

Kazı çalışmalarına Pamukkale, Marmara, Adnan Menderes, Süleyman Demirel, Ankara, Selçuk, Ege ve Muğla üniversitelerinden öğretim görevlileri ve öğrenciler katılıyor.