Bir Şehri Yok Etmek



Bianet'in haberine göre, Gazeteci, yazar Emine Uşaklıgil'in "Bir Şehri Yok Etmek: İstanbul'da Kazanmak Ya da Kaybetmek" isimli inceleme kitabı çıktı. Şehirlerin inşaat projelerinin "arazisi" haline geldiğini söyleyen Uşaklıgil, bunu İstanbul örneği üzerinden anlatıyor. Kitapta, kentsel dönüşümü Sulukule, Tarlabaşı, Balat, Süleymaniye, Ayazma, Okmeydanı'ndaki tecrübeler üzerinden aktarıyor.

Türkiye ekonomisinin lokomotifi olarak görülen inşaat sektörünü de inceleyen Uşaklıgil, TOKİ, KİPTAŞ gibi yapıların ve imar planları ile ilgili değişen mevzuatların da detaylı incelemesini sunuyor.

Önsözünde Uşaklıgil şöyle diyor:

"Ortaya çıkan tablo açık: "Kentsel dönüşüm" çerçevesinde hayata ge­çirilen faaliyetler engel tanımıyor. Zira her adımda engelleri bertaraf eden yasal kalkanlar oluşturuluyor. İstanbullular ise kendilerini savunabilecek­leri ve seslerini duyurabilecekleri araçlardan yoksun. İstanbul yasalarla şekillendirilmiş bir depremle yıkılırken İstanbul'u İstanbul yapan insan­lar İstanbul'un ve bütün şehirlerin mutlak hâkimi TOKİ ve Çevre ve Şe­hircilik Bakanlığı ikilisi karşısında şimdilik çaresiz. "Nasıl bir şehir, nasıl bir Türkiye?" sorusuna sadece onlar karar veriyor. Mahallelerini kaybeden bir şehir zamanla kaybolur gider. Çünkü bir mahalle ölürken şehir ona içeriğini veren özgün bir parçasını kaybetmiş olur."

Uşaklıgil, İstanbul'un tarihi siluetin bile giderek ve hızla kaybolduğuna dikkat çekerek "'ecdat yadigarı' İstanbul'dan geriye ne kalacak, göreceğiz" diyor.