Bir Tarafı Büyütürken Bir Tarafı Kurutuyorlar!



DHA'nın haberine göre, İBB tarafından başlatılan ağaçlandırma çalışmaları hızla sürüyor. Belediye ekipleri tarafından planlı bir şekilde yapılan çalışmalarda, ağaçlandırılacak bölgede önce toprak yapısına bakılarak iyileştirme çalışmaları yapılıyor. Daha sonra bölgeye kanallar açılarak ağaçlara toprak altından su taşıyacak borular döşeniyor. Bu çalışmalarda sonra yaklaşık 3 metre boyunda fidanlar planlanan yerlere dikiliyor.

Yeraltı sulama boruları ile buharlaşma önleniyor

Yapılan yer altı sulama sistemi sayesinde yaz aylarında ağaçlara dökülen suyun buharlaşmayla yok olması engellenirken, yeraltında bulunan damlama sistemi ile sayesinde su tasarrufunun da sağlandığı öğrenildi. Bu yöntemle yaklaşık 2 ay önce dikilen fidanlar, yeşillenerek orta boylu ağaçlar haline gelirken, yeni dikilenlerin de 2-3 ay içinde aynı boya ulaşacağı bildirildi.

8 aydır çorak görünümünden kurtulmadı

 Öte yandan açılışından bu yana 8 aydan daha fazla geçen Kuzey Marmara Otoyolu projesi kapsamında ağaçlandırılması planlanan yol kenarları ise halen boş durumda. Havadan bakıldığında yemyeşil ormanların içinde yol kenarlarındaki bölüm çorak arazi görünümünden kurtulamadı. Karayolunun bazı bölümlerine dikilen en büyüğü 1-1,5 metre olan fidanlar ise kışın getirdiği olumsuz hava koşulları nedeniyle hasar görmüş durumda. Büyüyememiş birçok fidandan, bazılarının ise kuruduğu görüldü.

Ekolojik köprüde de manzara aynı

Öte yandan yaban hayatın korunması amacıyla yapıla Avrupa yakası Fenertepe, vahşi yaşam alanına denk gelen bölgede yer alan ekolojik köprü ve çevresi de çorak görünümü ile dikkat çekiyor.

ICA: hedefimiz 5 milyon 100 bin ağaç ve bitki

Yavuz Sultan Selim Köprüsü ve Kuzey Çevre Otoyolu projesinin yürütücüsü İçtaş Astaldi konsorsiyumu ICA'dan, DHA muhabirinin soruları üzerine yapılan açıklamada, “2013 yılından bu yana 3 milyon 100 bin adet ağaç ve bitkiyi doğaya kazandıran ICA, dikilen toplam ağaç ve bitki sayısını 5 milyon 100 bine çıkarmayı hedefliyor. Yalnızca 2017 kış döneminde dikilen ağaç sayısı ise 604 bin” yanıtı verilmişti. . Orman ve Su İşleri Bakanlığı ile ağaçlandırma alanında protokol imzaladıklarını vurgulayan ICA yetkilileri, Ağva’dan Çatalca’ya, Kanlıca’dan Kemerburgaz’a kadar Bakanlığın gösterdiği İstanbul il sınırları dahilinde ve Kuzey Çevre Otoyolu güzergahında farklı türleri içeren ağaçlandırma çalışmalarının devam ettiğini söylediler.

Yarın viyadük altlarına fidan töreni düzenleniyor

Öte yandan firmadan bugün yapılan açıklamada öğrencilerle birlikte viyadük altları ağaçlandırma çalışmaları kapsamında yarın bir tören düzenleneceği belirtildi. Beykoz Kaymakamı Ahmet Katırcı, İstanbul Orman Bölge Müdürü Recep Ateş, Beykoz İlçe Milli Eğitim Müdürü Kazım Bozbay, Beykoz Belediye Başkanı Yücel Çelikbilek, ICA yetkilileri ve Beykoz Mahmut Şevket Paşa Köyü Ortaokulu okulu öğrencilerinin viyadük altlarına fidan dikecekleri belirtildi.