Bir Termik Tamam İki Termik Tamam Üçüncüde İsyan...



İki termik santralla iç içe yaşayan Zonguldak’ın Çatalağzı beldesi, üçüncü santrala onay çıkınca kazan kaldırdı. Santralın Çevresel Etki Değerlendirme (ÇED) mahkemede raporu iptal edildi. Yeni rapor için yapılan toplantıda ise kavga çıktı.

Gerginlik, geçen yıl Çatalağzı’nda bir termik santralla üretime geçen Eren Enerji Elektrik Üretim A.Ş’nin yeni bir santral (ZETES-2) için harekete geçmesiyle başladı. Çevre Bakanlığı 1200 megavatlık santrala 7 Mayıs 2007’de izin verince  öğretmeni Tolunay Demirci, soluğu Zonguldak İdare Mahkemesi’nde aldı. Bilirkişi heyeti, “ÇED raporunun karasal ve atmosfer etki değerlendirilmesi yeterli, ancak bir termik santralın önemli birimlerinden soğutma sistemi yeterli derecede ele alınmamış” denilince ÇED raporu 3 Kasım’da iptal edildi.

Şirket yöneticileri bunun üzerine ikinci bir ÇED raporu hazırlayarak bölge halkını bilgilendirmeye yönelik geniş katılımlı bir toplantı düzenledi. Eren Holding yetkilisi Erol Orhan, toplantıda 1300 kişinin çalışacağı santralda düşük kükürt oranlı ithal kömür kullanılacağını, çevreye zararı azaltmak için 180 metre yüksekliğinde baca yapılacağını, filtre sistemi kurulacağını anlattı. Öğretmen Demirci ise ÇATES ve ZETES-1 termik santrallarının ardından ardından 1200 megavatlık ZETES-2 de faaliyete geçerse havada arsenik başta ağır metal kirlilğinin 4.5 kat artacağını savundu.

Bir vatandaş, “Bahçemden kopardım” dediği üzeri külle kaplı elmaları gösterince, başka vatandaşlar da mezarlarının bile santral için kamulaştırıldığını söyleyince ortam gerildi. Toplantı polis gözetiminde dağıldı.
Yeni ÇED raporunun bu hafta içinde bakanlık onayına sunulacağı öğrenildi.