Bir Ustalık Eseri



Selimiye Camii Edirne'de II. Selim'in Mimar Sinan'a yaptırdığı cami. Sinan'ın 80 yaşında yaptığı ve "ustalık eserim" dediği Selimiye Camii gerek Mimar Sinan'ın gerek Osmanlı mimarisinin en önemli baş yapıtlarından biridir.

Edirne'den camiye doğru giderken yoldan sadece 2 minaresini görüyorsunuz. Yanına gittiğinizde ise 4 minareli ihtişamlı bir cami ile karşılaşıyorsunuz. Caminin müzesini ücretsiz olarak gezebiliyorsunuz. 17.-18. yüzyıldan kalma saatler, Kuran-ı Kerim'ler ve birçok değerli eşyalar müzede sergileniyor. Şehrin tam merkezinde olan caminin etrafında gezip dolaşılacak ve Edirne'nin meşhur ciğerinin yenileceği bir çarşısı bulunuyor. Özellikle caminin hemen altında bulunan çarşıda hediyelik eşya ve Osmanlı padişahlarının ilaç niyetineti yaptırdıkları Deva-i Misk helvasını bulabilirsiniz.

Mevsim itibari ile soğuk havanın artık hakimiyetini göstermesinden dolayı camiyi ve şehri dolaşırken üzerinize kalın giysilerinizi almalısınız. Caminin çıkış kapısından çıkınca karşınıza eski bir han gelecek. Hanı takip edip çarşıya ulaşabiliyorsunuz. Havanın soğuk olmasına rağmen şehir çok hareketli.

Edirne İstanbul'dan tam 223 km. Aracınızla paralı otoyoldan standart bir seyir ile 2 saatte ulaşabilirsiniz. Ancak Edirne'ye gitmişken tarihin en uzun taş köprüsü Uzunköprü'yü görmeden geçmem diyorsanız Tekirdağ üzerinden Keşan'a bağlanarak Edirne tabelasını izleyip doğanın sonbahar manzarası ile eğlenceli bir seyahatle Uzunköprü'nün üzerinden geçerek Edirne'ye ulaşabilirsiniz.