Bir Yanda Afet Yasası, Bir Yanda Meclis’te Yeni Bir İmar Affı Tasarısı



TMMOB Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Soğancı, Van depreminin birinci yıldönümü dolayısıyla 23 Ekim 2012 tarihinde bir basın açıklaması yaptı. Geçtiğimiz yıl 23 Ekim’de Türkiye bir kez daha deprem gerçeğiyle yüzleştiğini vurgulayan Soğancı, depremin, Türkiye’deki çarpık, denetimsiz yapılaşmanın sonucu olarak yine ‘afet’ olarak yaşandığını belirtti.

Depremin yaralarının sarılması amacıyla TMMOB’un ilk günden bu yana Van halkının yanında olduğunu ve kendisine bağlı odalarının mesleki birikimiyle hasar tespit çalışmalarına katılarak deprem sonrası bölgeye yönelik çalışmalarını sürdürdüğünü ve ‘Deprem Danışma Merkezi’ni hayata geçirdiğini bildiren Soğancı, depremin birinci yıldönümünde kamuoyuyla ilgili şunları paylaştı:

“Van depreminde yaşananlar, 1999 Marmara depreminin üzerinden geçen 12 yıla rağmen, bir arpa boyu yol alınmadığını, planlama, yapılaşma ve yapı denetim sisteminde izlenen ikiyüzlü politikalardan vazgeçilmediğini bir kez daha göstermiştir.

İktidarda bulundukları onca yılda Türkiye’de çarpık yapılaşma, plansız kentleşmeye karşı hiçbir somut adım atmayan AKP Hükümeti, Van depremini dahi rant politikalarına tahvil etmekten çekinmemiştir. Afet ve risk maskesiyle tüm ülke topraklarını hiçbir kurala ve koşula bağlı olmaksızın ranta açan ‘Afet Riski Altındaki Alanların Dönüştürülmesi Hakkında Kanun’u Meclis’ten geçiren Hükümet, bu kanuna dayanarak geçtiğimiz günlerde ‘kentsel dönüşüm’ projelerine start vermiştir. Her nedense bu projelere riskin büyük olduğu bilinen kısımlarda değil, rantın yüksek olduğu yerlerde ya da kamuya ait lojman alanlarında başlanmıştır.

‘Afet Riski Altındaki Alanların Dönüştürülmesi Hakkında Kanun’un kabulü üzerinden daha 6 ay geçmeden, ‘Büyükşehir Belediyesi Kanunu Değişikliği Tasarısı’nda kaçak yapılmış ve salt bu nedenle dahi riskli yapı’ niteliğine sahip olan yapılara ayrımsız bir şekilde af getirilmek istenmesi ise, AKP Hükümeti’nin samimiyetsizliğinin, ikiyüzlü politikasının en son örneğidir.

Yine söylüyoruz; Türkiye, depremle yaşamaya mecbur bir ülkedir.

Konu Başlıkları Burada Görünecek


Van depreminin birinci yıldönümünde, bundan sonraki depremlerin ‘afet’ olarak yaşanması yerine ‘doğa olayı’ olarak atlatılabilmesi için, mesleki sorumluluğumuzun gereği olarak yetkilileri bir kez daha uyarıyoruz;