Birgi, Tarihi Evleriyle Yatırımcıların İlgi Odağı Oldu



İzmir'in Ödemiş ilçesine bağlı Birgi beldesi, tarihi evleri ve yeni imara açılan bölgeleriyle yatırımcılarınyeni gözdesi oldu. Aydınoğulları Beyliği'ne başkentlik yapan tarihi beldedeki tescilli konutlar, yatırımcılar tarafından bir bir satın alınarak restorasyondan geçirilirken, yeni imara açılan bölgelerde de villa tipi yeni konutlar yapılıyor.

Birgi Belediye Başkanı Cumhur Şener, Birgi'nin tarihi evlere olanilgiyle birlikte kaderine terk edilmiş görüntüsünün yıkılmak üzere olduğunu, beldede tescilli tarihi evleri satın alan yeni ev sahibisayısının gün geçtikçe arttığını belirtti.

Bununla birlikte beldede 200 hektarlık bir alanı imara açtıklarını veher iki alanda da son derece yoğun bir talebin olduğunu bildiren Şener,şunları kaydetti:

"Doğal ve tarihi ortamı bozmamak kaydıyla kapımız tüm yatırımcılaraaçık. Terk edilmişliğin ve ihmalin çürüttüğü beldemizde satın alınantarihi evlerin röleve ve restorasyon projelerinde yatırımcılara yardımcıoluyoruz. Birgi'nin her biri sanat şaheseri olan evlerini satın alanyeni ev sahipleri her geçen gün artıyor. Bu ilgiyle birlikte şu an Birgi'deki tescilli evlerin değerleri yüzde 100 artmış durumda. Buevleri genelde üniversitelerden öğretim üyeleri, bürokratlar,hukukçular, arkeologlar ve doktorlar alıyorlar. İmara açtığımız alandavilla tipi evler ile toplu konut kooperatif evleri yapılıyor. "

Birgi, Dünya Mirası listesine aday
Şener, bu şekilde 140 tarihi yeni sahiplerince restorasyonunungerçekleştirildiğini ve beldedeki tarihi dokunun belirginleşmesine katkısağlandığını bildirdi. Birgi'nin tarihi yapısını koruyarak Dünya Kültür Mirası Listesi'nde yeralması için girişimlerde bulundukları ifade eden Şener, ayrıca beldeninkimliğinin korunması için AB fonlarından yararlanabilmek üzere Dışişleri Bakanlığı'na başvurduklarını kaydetti.

Şener, ayrıca Çevre ve Kültür Değerlerini Koruma ve Tanıtma Vakfı(ÇEKÜL), İstanbul Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi, İzmir Valiliği Kültür ve Turizm Müdürlüğü ile birçok proje yürüttüklerini sözlerine ekledi.