Birileri Para Kazanacak Germencik Yok Olacak



Aydın Germencik’te faaliyette bulunan Gürmat Elektrik tarafından yapılması planlanan jeotermal enerji santralı projesiyle ilgili Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) toplantısı yapıldı. Zaman zaman sinirlerin gerildiği toplantıda vatandaşlar firma yetkililerini protesto etti.

Aydın Denge gazetesinde yer alan habere göre Germencik Belediyesi Konferans Salonu’nda düzenlenen toplantı, Aydın Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü yetkilileri ve Bakanlık görevlilerinin katılımıyla başladı. Şirket görevlilerinin bilgilendirmesinin ardından soru ve cevap bölümüne geçildi. Efeler’e bağlı Pınardere Mahallesi’nde arıcılık yapan Ahmet-Hadime Camız çifti, jeotermal nedeniyle 450 kovan arılarının telef olduğunu ileri sürerek salonda üzerinde “Jeotermale hayır, jeotermalden dolayı benim 450 kovan arım öldü. Yetkililer kulak asmıyor. Yarın siz de ölebilirsiniz” yazılı pankart açtı.

Ziraat Mühendisleri Odası Aydın Şube Başkanı Mahmut Nedim Barış, “Jeotermal geldi geleli uykularımız kaçtı” dedi.

'İnciri ve zeytini bitiremezsiniz'

Germencik’te yaşayan Halil Çetinkaya, Bakanlık temsilcilerinin görevlerini yapmadığını iddia ederek, “Bunun hesabını soracağız. Kanımın son damlasına kadar sizlerle mücadele edeceğiz. Bu ülke kolay kazanılmadı. İnciri ve zeytini bitiremezsiniz” dedi.

Yeni Mahalle’de yaşayan Hüseyin Sakızcı ise, “Benim psikolojim bozuldu. Sabaha kadar uyuyamıyorum. Benim evim santrala 250 metre uzaklıkta. Birileri para kazanacak diye benim sağlığım bozulacak mı? Benim mahallemde bir yılda 8 kişi öldü. Hepsi de kanserden öldü. Birileri para kazanacak, Germencik yok olacak” diye konuştu. Ali Erol, “Enerjinin alternatifi var. Benim, Aydın’ın, incirin, toprağın alternatifi yok” dedi. Toplantı tepkilerle sona erdi.