'Birleşmiş Milletler, Truva Müzesi için Ne Gerekiyorsa Yapmaya Hazır'



Rüyasını gerçekleştirmek için Çanakkale'ye gelerek Truva antik şehrini gezen Birleşmiş Milletler (BM) Eğitim Bilim ve Kültür Teşkilatı (UNESCO) Genel Direktörü Koichiro Matsuura, Truva müzesi yapımı için her türlü yardıma hazır olduklarını söyledi.

Japonya'da öğrenciyken Truva'ya ilgi duymaya başladığını belirten Matsuura, bu ilginin kaynağında 'İlyada' destanının ve kazıları başlatan Schliemann'ın kitaplarının bulunduğunu kaydetti. Bu sebeple 6 bin yıllık tarihe sahip bölgede bulunmaktan dolayı son derece mutlu olduğunu belirten UNESCO Genel Direktörü Matsuura, daha fazla tanıtılması için yapılması düşünülen Truva müzesiyle ilgili olarak Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ile Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay'la görüşme imkânı bulduğunu söyledi.

UNESCO'nun gelişme yolundaki ülkelere, müzeler yapma ya da mevcut olanları çağdaşlaştırma konusunda destek verdiğini, bu durumda gerek duyulursa Kültür ve Turizm Bakanlığı'yla işbirliği yapabileceklerini hatırlatan Matsuura, "Bu sadece Truva'yı değil, dünyanın çeşitli yörelerindeki birçok tarihî ören yerini de ilgilendirmektedir. Biz de meselenin bilincindeyiz. Bu amaçla UNESCO, böyle problemleri çözümlemek için hükümetler arası bir komisyon kurmuştur. Türk hükümeti bunu gündeme getirmek isterse, komitenin görüşmeyi isteyeceğinden eminim. Bunun yanında üzülerek söylemek isterim ki buna benzeyen birçok problem var ama hemen çözüm bulunması çok güç." dedi.

Koichiro Matsuura'nın bölgeyi ziyaretinin büyük önem taşıdığını ifade eden Çanakkale İl Kültür ve Turizm Müdürü Şinasi Haznedar ise müze konusunda sıkıntı olmadığını söyledi. Projenin sonuna gelindiğini, Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından müzenin kurulabilmesi için bir yerin kamulaştırıldığını kaydeden Haznedar, "Proje yarışması, aralık ayında yapılacak. Ulusal ve uluslararası alanda söz sahibi olan prestijli firmalar girecek. Proje aşamasından sonra Truva antik şehri, kendisine yakışır bir müzeye sahip olacak. Projenin hayata geçirilmesi için maddi sıkıntı yok. Genel Direktör Matsuura'nın gelmesini, bu amaca yönelik bir izlenim ve araştırma vesilesi olarak görüyorum. Müzenin çoktan yapılması gerekiyordu, bu gecikme Kültür ve Turizm Bakanlığımız'ın katkılarıyla sona erecek. Truva bir dünya markasıdır." şeklinde konuştu.