Biten Otele İkinci Durdurma



Sol Gazetesi'nden Rıfat Doğan'ın haberine göre, Danıştay İdare Dava Daireleri Kurulu Taksim Gümüşsuyu’ndaki Park Otel planıyla ilgili yürütmeyi durdurma istemiyle Danıştay’a başvuran ancak Danıştay Altıncı Daire’den ret kararı alan Mimarlar Odası İstanbul Büyükkent Şubesi’nin temyiz başvurusunu kabul ederek yürütmeyi durdurma dedi. Aynı kurul geçen yıl da ŞPO İstanbul Şubesi’nin otel planıyla ilgili davasında da yürütmeyi durdurma kararı vermişti. İki odanın yürütmeyi durdurma aldığı otel geçen yıl hizmete girmişti.

Kültür ve Turizm Bakanlığı Ocak 2011’de Park Otele ilişkin 735 ada, 25 parsele ait bir 1/5 binlik Koruma Amaçlı Nâzım İmar Planını onaylamış, Danıştay’a giden Mimarlar Odası şehircilik ilkelerine, planlama tekniğine, kamu yararına ve hukuka aykırı olması nedeni ile planın yürütmeyi durdurmasını ve iptalini istemişti. Danıştay Altıncı Daire, Aralık 2012 tarihli kararında yürütmeyi durdurma istemini reddetmiş, Mimarlar Odası bu karara itiraz ederek temyiz yoluna gitmişti.

Osmanlı döneminde Sadrazam Tevfik Paşa’nın konuklarını ağırladığı bina, 1979 yılına kadar otel olarak kullanıldı. ANAP döneminde Sürmeli grubu satıldığında yerine yapılmak istenen yapı, İstanbul’un ilk silüet tartışmalarından birine neden oldu. Birçok kez dava konusu olan ve 22 yıl boyunca ‘inşa halinde’ kalan bina son olarak 300 milyon dolara CVK gruba satıldı. Park Otel de ‘Turizmi Teşvik Kanunu’ kapsamında Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın yetkisinde.