Bitki ve Hayvan Türleri Yok Oluyor



DHA'nın haberine göre, Adana'daki Çukurova Üniversitesi'nin ev sahipliğinde bu yıl 4'üncüsü gerçekleştirilen Geleneksel Gıdalar Sempozyumu'na katılan Prof.Dr. Bülent Gülçubuk, küresel ısınma ve artan dünya nüfusu nedeniyle gıdanın daha önemli hale geldiğini aktardı. Dünyada tarımın yeniden keşfedildiğini anlatan Prof.Dr. Gülçubuk, dengeli ve sağlıklı beslenme arayışının da hızlandığını vurguladı. Tarım alanlarına sahip çıkan ülkelerin geleceğini de kurtaracağını belirten Prof. Dr. Gülçubuk, "Dünyada son 50 yılda 300 bin civarında bitki ve hayvan türü yok oldu. Gelecek 15-20 yılda da tüm canlı türlerinde 5'te 1 oranında azalma bekleniyor" dedi.

'Ülkeler toprağa hucüm ediyor'

Gelişen dünyada toprağın her gün daha da değerlendiğini ve ülkeler arasında toprağa hücum başladığını bildiren Prof. Dr. Gülçubuk, şunları kaydetti: "İspanya, Kamboçya ile milyonlarca hektar arazi için anlaşmaya çalışıyor. Kamboçya, Suudi Arabistan ile 1.6 milyon, Çin ile 1.2 milyon hektarlık kira anlaşması yapıyor. Çin, bir yandan da Ukrayna'dan 3 milyon hektar arazi alıyor. Suudi Arabistan, Endonezya ile çeltik üretimi için 4.3 milyar dolarlık 2 milyon hektar arazi için kira sözleşmesi yapıyor. Birleşik Arap Emirlikleri 3 milyar dolar karşılığı 800 bin hektar arazi için Pakistan ile müzakereye başladı. Şimdiye değin Avrupalı şirketler Afrika'da 3.9 milyar hektar arazi toplamışlar ancak hedefleri 17.5 milyar hektarlık arazi. Bütün bunlar gıdanın gelecek için ne kadar önemli bir silah olduğunu gösteriyor."

Çözüm önerisi sundu

İsrafa karşı kampanyalar yapılırken bir yandan da dünyada 1 milyar insanın açlıkla mücadele ettiğini ve tarım alanlarının kaybedildiğini ifade eden Prof. Dr. Gülçubuk, şu önerilerde bulundu:

"Modern tarım ve mevcut gıda sistemi artık dünya nüfusunu beslemekte yetersiz kalıyor. Çözüm; su, toprak ve enerji kaynaklarını akılcı, sorumlu ve geleceğe taşıyabilecek biçimde kullanmaktan geçiyor. Kırsaldaki nüfusa ve geleneksel tarım değerlerine sahip çıkılması gerekiyor."