BİTÜDER ve XPS Isı Yalıtımı Sanayicileri Derneği de Yapı İstanbul Fuarı'nda yerlerini aldı

Tüm polimer bitümlü örtü üreticilerini bir çatı altında toplayan Bitümlü Su Yalıtımı Üreticileri Derneği (BİTÜDER), su yalıtımı sektörlerinin kanayan yarası merdiven altı ve kalitesiz üretimle mücadele ediyor. Bu doğrultuda, hazırlık çalışmalarını İZODER ile birlikte yürüttüğü 'Bitümlü Örtülerde Uygulama Kural Standardı TS 11758-2'nin yayınlanmasını sağlayan BİTÜDER, fuarda bu yeni standartla ilgili bilgi verdi.

Mehmet Özcan'Bitümlü Örtülerde Uygulama Kural Standardı TS 11758-2'nin yayınlanmasını sağlayarak Türkiye’deki çok önemli bir eksiği giderdiklerinin altını çizen BİTÜDER Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Özcan, “Bugüne kadar mevcut standartlar gereğince su yalıtımı ürünlerinin üretimi ve uygulaması üreticilerin beyan ettiği değerlere göre yapılıyor ve denetleniyordu. Yani üreticinin insafına kalmıştı. Bitümlü örtüler için Türkiye’de yayınlanmış olan ilk Uygulama Kural Standardı TS 11758-2 ile artık; ürünler, ürünlerin uygulanacağı yapı bileşenleri ve detaylarla ilgili tüm alt limitler net olarak belirlendi” dedi.

Suyun binalarımızın taşıyıcı sistemine ve dayanıklılığına vermiş olduğu zararı genellikle gözle göremediğimizi, ancak korozyonun olumsuz sonuçlarıyla karşılaştığımızda fark edebildiğimizi belirten Özcan, bu zararın özellikle deprem tehdidinin bulunduğu bölgelerde can ve mal güvenliği açısından tehdit oluşturduğunu vurguladı. Bundan sonra Türkiye’de su yalıtımı ürünlerinin söz konusu standardın belirlediği kurallara göre üretilip uygulanacağını belirten Özcan, bu sayede binaların korozyon sebebi ile zaman içinde taşıyıcı özelliğini kaybeden donatılarının depreme karşı çok daha güvenle korunacağını söyledi.

Ziyaretçilerini kaliteli ürün ve uygulamalar ile CE Belgeli ürünler konusunda aydınlatan BİTÜDER, su yalıtımında bitümlü örtülerin teknik performans değerleri ve uygun kullanım alanlarına yönelik soruları yanıtladı. Başkan Mehmet Özcan, BİTÜDER üyelerinin CE Belgeli, AB Kriterlerine uygun ve kaliteli üretim yaptıklarını da vurguladı.

XPS Isı Yalıtımı Sanayicileri Derneği

Ziyaretçilerine ısı yalıtım sektöründe faaliyet gösteren üyelerini tanıtarak, doğru ısı yalıtımı yapmak isteyenleri işin uzmanı olan doğru adreslere yönlendiren XPS Isı Yalıtımı Sanayicileri Derneği, XPS ile ısı yalıtımının avantajları konusunda uygulayıcılara ve son kullanıcılara bilgi verdi. Ayrıca derneğin kurumsal yayını XPS Bülten’in 11. sayısı ve XPS İle Mantolama Kitapçığı ziyaretçilere dağıtıldı.

Kubilay UluFuar standında bilgi veren XPS Isı Yalıtımı Sanayicileri Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Kubilay Ulu, yüzde 90'ı yalıtımsız olan binalar nedeniyle her yıl ortalama 7,5 milyar dolarlık enerjiyi israf ettiğimizi belirtti. Sevindirici bir şekilde ülkemizde ısı yalıtımının öneminin her geçen gün arttığını ifade eden Ulu, 2011 yılının başından itibaren yeni binalarda Enerji Kimlik Belgesi’nin zorunlu hale gelmesi ve mevcut binalar için 2017’ye kadar zaman tanınmasıyla ısı yalıtımlı bina sayısının artacağını ve sektörün büyüyeceğini bildirdi.

Yalıtım yaptırmak isteyenlerin ürün seçerken mutlaka standartlara uygun, marka olmuş, ciddi firmaların ürettiği, CE Belgeli ürünleri tercih etmeleri gerektiğini vurgulayan Ulu, “Sorunsuz uygulama için en kesin çözüm hazır paket sistemleri seçmek. Paket sistemler; ısı yalıtımı levhası, yapıştırıcı, sıva, file, dübel ve yüzey kaplama malzemeleri gibi birbiri ile uyumu denenmiş ve test edilmiş tüm malzemeleri bir arada sunuyor.” dedi.

Ulu, içerisinde kısaca XPS adı verilen Ekstrude Polistren renkli sert köpük levhaların bulunduğu paket sistemlerin ise dış hava koşullarından etkilenmediği için bina ömrü boyunca dayanıklılık özelliğini kaybetmeden, yalıtım performansını sürdürdüğünü ve binayı koruduğunu sözlerine ekledi. Her markanın farklı renklerle piyasaya sunduğu XPS köpük levhalar, ısıtma ve soğutma harcamalarında yüzde 50 tasarrufun yanı sıra küf, rutubet, boya ve sıva çatlağı oluşumunu da önlüyor.