Bizim Çimento İnşaata Gitmediyse Nereye Gitti?



Türkiye Çimento Müstahsilleri Birliği (TÇMB) Başkanı Adnan İğnebekçili, 2004 yılında çimento iç satışlarının bir önceki yıla göre yüzde 9.12 oranında arttığını, ancak inşaat sektöründeki büyümenin bunun yaklaşık üç puan gerisinde kaldığını söyledi.

İğnebekçili, "İnşaat sektörü büyümediyse, bizim çimentolar nereye gitti" diye sordu. Mardin'de yaptığı toplantıda sektörün sorunlarını anlatan İğnebekçili çimento sektörünü güçlendirmek için teşvik beklemediklerini belirterek, "Yeter ki bize gölge etmeyin" dedi.
Adnan İğnebekçili, Radikal'in, "2004 yılında çimento iç satışlarındaki artışa rağmen, inşaat sektöründeki büyümenin daha düşük olmasını neye bağlıyorsunuz?" sorusu üzerine şunları söyledi:
"Çimento sektörü, inşaat iş kolundaki tamamı kayıt içinde olan tek sektör. Kayıt dışının engellenmesi için hem kendi içimizde hem de devlet nezdinde çalışma sürdürüyoruz. Maliye Bakanı Kemal Unakıtan'a bu konudaki önerilerimizi sunduk. Sektörün kayıt dışı kalması vergi kaybının yanı sıra inşaatların da kalitesiz ve denetimsiz yapılmasına neden oluyor. Çimento iç tüketimindeki yüzde 9.12'lik artışa rağmen inşaat sektöründeki büyümenin bunun yaklaşık üç puan altında kaldığını görüyoruz. O zaman akla şu soru geliyor: 'Bizim iç satışlarımız arttıysa ve inşaatçılar aynı oranda büyümediyse, bizim çimentolar nereye gitti?'" Kendi sorusunu yanıtlayan İğnebekçili, "İnşaat sektörünün önemli kısmı kayıt dışı çalıştığı için büyüme rakamı birbirini tutmuyor" dedi.

'Gölge etmeyin yeter'
İğnebekçili, Türkiye'nin, dünya çimento sektöründe ikinci olduğunu ifade ederek, sektörü güçlendirmek için teşvik beklemediklerini söyledi. İğnebekçili, şöyle devam etti: "Yeter ki bize gölge etmeyin. Biz tümüyle kayıtlı sermayeyiz, çimento fabrikaları dünyanın vergisini veriyor. Rekabet Kurulu kararıyla çimento sektöründen biraz daha para almak, altın yumurtlayan tavuğu kesmeye benzer." Rekabet Kurulu'nun, düzenleyici ve yönlendirici fonksiyonunu bir tarafa bırakarak, ceza fonksiyonunu ön plana çıkardığını savunan İğnebekçili, şöyle dedi: "İşi ciddiyetten uzaklaştırmaya başladı. Yargı kararıyla kesinleşmemiş durumla ilgili cironuzun yüzde 10'una kadar ceza yazıyorlar." İğnebekçili, konuyla ilgili Sanayi Bakanı ve Maliye Bakanı'yla görüştüklerini, Maliye Bakanı'nın, "Bakarız" dediğini ifade etti. Uzanların, TMSF'nin elindeki çimento fabrikalarının satışının gündemlerindeki önemli konulardan olduğunu belirten İğnebekçili, "Uzanların, çimento fabrikalarının blok satılmaması ve hukuki garanti verilmemesi devleti zarar uğratır" dedi.

Sektörün motoru Irak
Geçen yıl çimento üretiminin yaklaşık yüzde 10 artarak, 38.8 milyon tona ulaştığını belirten İğnebekçili, ancak bu artışa rağmen, iç tüketim rakamlarının 1998 yılının yüzde 10 gerisinde bulunduğunu kaydetti. Geçen yıl, çimento ihracatının yüzde 11 artarak 8.2 milyon tona ulaştığını ifade eden İğnebekçili, şu anda çimento ihracatındaki en önemli pazarın, yüzde 25 ile Irak olduğunu söyledi. İğnebekçili, ekonomideki iyiye gidişin sürmesi halinde, iç piyasadaki çimento satışlarında yüzde 5, üretimde yüzde 7-8 artış beklediklerini anlattı. Mardin Çimento Genel Müdürü Kemal Doğansel de, Irak'a ihracatın fabrikayı üç vardiya çalışır duruma getirdiğini söyledi.