Bodrum'da Barış Akarsu Kavşağı Sancı Yarattı



Sanatçı Barış Akarsu’nun 29 Haziran 2007’de trafik kazasında yaşamını yitirdiği Torba Kavşağı’na ilişkin tartışma sürüyor. Bodrum Belediyesi’nin genç şarkıcının adını verdiği kavşağın yeniden düzenlenmesi için sergilenen eylemlerden sonra Karayolları 21. Bölge Müdürlüğü üç proje hazırladı.

Bodrum Kent Konseyi’nin kent kimliğine uygun olmadığı gerekçesiyle karşı çıkmasına rağmen, Muğla Valisi Ahmet Altıparmak, Kültür Varlıklarını Koruma Kurulu’nun üç projeden birisini kabul ettiğini açıkladı.

Altıparmak, "Kavşakta sık sık kaza meydana geliyordu. Bu nedenle kazanın olduğu yere köprülü kavşak yapılacak. Ayrıca Yatağan-Aydın-Çine yolunun Kafaca Mevkii’nde benzer proje hayata geçirilecek. Bu noktada çok sayıda ölümlü kaza meydana geliyordu. Bu iki noktada gerekli tedbirlerin alınması için her türlü çalışmayı takip ettim" dedi.

Sorunu çözmeyecek

Yaklaşık 2 milyon TL’ye mal olacağı ifade edilen projenin imar planlarında sıkıntı yaratacağını savunan Bodrum Kent Konseyi Sözcüsü Arif Yılmaz, şu görüşü dile getirdi:

"Bodrum’un girişindeki proje en az 40- 50 yıllık ihtiyaca cevap verecek nitelikte ve Bodrumlular’ın kabul edeceği şekilde olmalıdır. Torba- Barış Kavşağı Bodrum Yarımadası’nın en büyük ve en önemli kavşağı olacak. Yılda 500 binin üzerinde aracın geçtiği kavşağın oldu bittiye getirilerek yapılmak istenmesi doğru değil. Karayolları’nın kavşak projelerini 30’a yakın sivil toplum örgütüyle değerlendirdik. Bu kavşakların yapımı sorunu çözmeyeceği gibi, sıkıntıların artmasına, kent kimliğinin bozulmasına yol açacak."

Kavşağın Bodrum’un tarihi ve kültürel kimliğine uygun olması için üniversiteler, Bodrum Belediyesi, Yarımada Belediyeler Birliği, Kent Konseyi ve sivil toplum örgütlerinin görüşleri alınarak yapılması gerektiğini vurgulayan Bodrum Belediye Başkanı DP’li Mehmet Kocadon da şunları söyledi:

"Bodrum’un tam girişine yapılacak bu eseri, masa başında üç kişinin çizip önümüze konulduğunu gördük. Şubat ayında üç projenin de ilçemize yakışmayacağını ve sakıncalarını söyledik, rapor sunduk. Buna rağmen devletin oldu bittiye getirerek, Bodrumlulara sormadan yapmak istediği kavşağa karşıyız. Karayolları’nı acil toplantıya çağırdım. Bodrum’un tarihi ve kültürel kimliğine özgü bir kavşak projesi hazırlanması, tüm Bodrumlular’ın görüşünün alınması gerekir. Kurulun onayladığı kavşağın Bodrum’a yapılmasını istemiyoruz."