Bodrum’da Yeni Planlama



Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın Bodrum Yarımadası’ndaki planlama yetkisinin yargı kararıyla iptal edilmesinin ardından Bodrum Belediyesi hazırladığı yeni planı koruma kuruluna gönderdi. Bodrum Belediye Başkanı Mehmet Kocadon, “Yeni planlamayla ilçenin Torba tarafından nefes almasını sağladık” dedi.

Bodrum, Ortakent-Yahşi belediyeleriyle Mimarlar Odası ilçe temsilciliği, geçen yıl Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın hazırladığı 1/25 bin ölçekli imar planının iptali için dava açmıştı. Bodrum’daki sivil toplum kuruluşlarının da destek verdiği yargı sürecinin sonunda Danıştay, planların yürütmesini durdurmuştu.

Çevre ve Orman Bakanlığının çıkardığı 1/100 bin ölçekli plana sadık kalarak yeni 175 binlik planları hazırladıklarını belirten, Bodrum Belediye Başkanı Mehmet Kocadon, “Bodrum sonuçta turizm bölgesi ve Turizm Bakanlığı’yla koordineli çalışmaya devam edeceğiz. Ama Bodrum’a ve Bodrumlulara karşı plan yapılmasına da karşıyız” dedi.

Yeni planlamayla ilçenin Torba tarafının nefes almasını sağladıklarını bildiren Kocadon, “Burada bir rant varsa; Bodrum halkı faydalanacak bu ranttan, Bodrum esnafı faydalanacak. Bizim hedefimiz, Bodrum’un özgün değerlerini koruyarak kalitede özlediğimiz rekabet seviyesine gelmek” diye konuştu.

Ulusal basında yer alan haberlerde, planlama yetkisinin salt kendilerindeymiş gibi gösterilmesini de eleştiren Kocadon, şunları söyledi:

“1/100 binlik planlar Çevre ve Orman Bakanlığı tarafından yapıldı. Bu planlardan sonra her belediye kendi alt ölçekli planlarını zaten yapmak durumunda. Dolayısıyla Bodrum Belediyesi de bunu yapıyor. Bu yaptığı son imar planı Torba bölgesinde daha çok kamusal alanları içeriyor. Otogarın, küçük el sanatları ya da halk arasında küçük sanayi sitesi dediğimiz bölgenin taşınması, eğitim, sağlık, belediye hizmet alanları, spor tesisleri gibi alanları içeren bir plan. Onun dışında Bodrum’un içinde yapılan başka bir plan yok şu anda. Kat konusuyla ilgili hukuksal mücadelemizi biz zaten vermiştik. Yani Bodrum’da olması gerektiği gibi bodrum katlar artık gözükmeyecek. Bu konu üst ölçekli planda da karara bağlandığı için belediyeler zaten üst ölçekli plana uymak durumundalar.”