Bodrum'un Kuzeyi İmara Açılamayacak



Bodrum’un kuzeyindeki son bakir koyların turizm yoluyla imara açılmasına yol açacağı savunulan plan, dört yıl sonunda Danıştay’dan döndü. Danıştay 6’ıncı Dairesi, ‘Muğla-Bodrum Yarımadası Kültür ve Turizm Koruma ve Gelişim Bölgesi’ planını iptal etti. Plan, Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından hazırlanarak dört yıl önce yürürlüğe girmişti.

Danıştay’ın kararıyla birlikte Gündoğan Koyu, Adalıyalı koyu, Torba Kuyucak Koyu, Yalıkavak Tilkicik Koyu, Yalıkavak Küdür Yarımadası, Göltürkbükü Kızılburun büyük koy ve Gündoğan Apostol Adası karşı koyunun imara açılması söz konusu olmaktan çıktı. Bu yıl turizme açılan Torba Kuyucak Koyu’nda halen bir turistik tesis var. İki tesisin de yapılması planlanıyordu.

Kültür Bakanlığı’nın planına dava açan Bodrum Yurtsever Cephe Sözcüsü Ayhan Karahan, “Ankara’nın Bodrum’daki belediyeleri ve sivil toplum örgütlerini, kentin 3 bin yıllık dokusunu göz önüne almadan üç saatte hazırladığı plan beş katlı yeni otelve ticaret merkezlerinin önünü açıyor, elde kalan son hazine ve orman arazilerini imara açacak olanak yaratıyordu. Ankara, bir kez daha yanlış hesabın Bodrum’dan döndüğünü gördü” dedi. Planla turizme açılmak istenen bölgeler arasında Akdeniz foklarının yaşam alanı Küdür yarımadası da vardı.