Boğaz Manzaralı Gecekondulara Yasal Tırpan



Hükümet, İstanbul Boğazı manzaralı gecekondular ve villaların yıkılarak, ormanlık alanlar yaratılmasının amaçlandığını öne sürerek bir düzenlemeye hazırlanırken, bu düzenlemenin amacının tam aksine ruhsatsız yapılara af getireceği de iddia ediliyor.

Bayındırlık ve İskan Bakanlığı Teknik Araştırma ve Uygulama Genel Müdürlüğü tarafından 2960 sayılı Boğaziçi Kanunu sil baştan yeniden ele alınıyor. Henüz taslak aşamasında olan yasal düzenleme ile İstanbul'un 1983 yılında oluşturulan Boğaziçi bölgesinin çevre düzeni, gelecekteki nüfus yoğunluğu, yapı yoğunluğu ve ulaşım sistemlerini içeren 'Nazım Planı' tekrar çizilecek. Böylece İstanbul Boğaz manzaralı kaçak yapılar daha net olarak görülecek.

Ayrıca yasal düzenleme ile kaçak yapıların yıkımının önünün açılacağı belirtilirken, Hazine arazisi olan gecekonduların yanı sıra kaçak villalar ve sitelerin yıkılarak yerine ormanlık alanları veya belediyelerin ekonomik ve sosyal amaçlara yönelik uygulamaların gerçekleştirileceği dile getiriliyor.


Yıkımdaki bürokrasi engellenecek
2960 sayılı Boğaziçi Kanunu'ndan revizyonuna yönelik çalışmalar hakkında bilgi veren yetkililer, Boğaziçi Kanun Taslağı ile kaçak yapılara af gelecek yönündeki iddialara şu yanıtı verdiler: "Kesinlikle af yok. Kanun ile plan arasında bir uyumsuzluk var. Kanundaki boşluklardan yararlanarak ruhsat alanlar var. Kanunu daha sıkı hale getireceğiz. Ayrıca, ruhsatsız yapıları yıkmakta da bürokratik engeller oluyor. Onların da önüne geçeceğiz."

İmar affı söylentileri
Bu arada bakanlığın Boğaziçi Kanunu'nda yeni bir düzenlemeye gidilmesine ilişkin girişimin 2009 yılına kadar tamamlanması öngörülürken, bu düzenleme 2009 yılında yapılması planlanan 'belediye seçimleri' öncesi bir 'imar affı mı' sorusunu da beraberinde getiriyor. Yetkililer, bu iddiaya ilişkin olarak da "Boğaziçi dar bir sınır. Belediye seçimlerini etkileyecek kadar değil. Orada çok fazla nüfus yok. Bir sürü belediyenin içine giren sınırlar var. Yani tek bir alan, tek bir belediyenin sınırları içinde değil" şeklinde yanıt verdiler.