Boğaz'a Alternatif Boru Hattına İmza

Rus ve Hazar petrollerinin sevkıyatında Türk boğazlarına alternatif olacak petrol boru hattına ilişkin anlaşma, Makedonya, Arnavutluk ve Bulgaristan arasında imzalandı. 1.2 milyar dolara mal olacak boru hattının yapımına ilişkin anlaşmanın imzası, önceki gün Makedonya'nın başkenti Üsküp'te atıldı.

AMBO adlı konsorsiyumun başkanı Ted Ferguson, inşaat çalışmalarının 2008 yılı sonuna doğru başlayacağını, ham petrolün de en geç 2011 yılı başında boru hattından akacağını tahmin ettiklerini söyledi.

Bulgaristan'ın Karadeniz'deki Burgaz kentinden başlayıp Makedonya üzerinden Arnavutluk'un Adriyatik sahilindeki Vlora Limanı'na uzanacak petrol boru hattının uzunluğu, 894.5 kilometre olacak. Boru hattıyla yılda 30-40 milyon ton ham petrol sevk edilecek.

Putin'den uyarı
Bu arada Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, günlük 200 bin varil Rus petrolünün taşınması öngörülen Balkan petrol boru hattı konusundaki müzakereleri hızlandırmaları için Bulgaristan ve Yunanistan'a uyarıda bulundu. Türk boğazlarını baypas edecek petrol boru hattı projesine son derece önem verdiklerini ve desteklediklerini belirten Putin, "Ancak, eğer Yunanlı ve Bulgar partnerlerimiz kendi taraflarında bulunan bir dizi sorunu çözmeyi başaramazsa, o zaman başka ülkelerden transit geçiş olasılıklarını değerlendireceğiz" dedi. Putin, gecikmenin Balkan ve AB ülkelerinin çıkarlarına zarar vereceğini de savundu.