Boğaz'daki Yalıların Değeri Bugünkü İhale ile Artacak

İstanbul Yeniköy'deki Carlton Oteli'nin arazisinin satışı sadece talipleri değil Yeniköy'de yalıları olan krem tabakayı da yakından ilgilendiriyor. Aralarında eski Başbakan Tansu Çiller, Hattat Ailesi, Sabancılar, Kalkavanlar, Üstünkaya, Erbilgin gibi Türkiye'nin önde gelen isimlerinin yalıları bulunan Yeniköy'de satışta oluşacak olan metrekare fiyatı bölgenin değerini daha da artıracak görünüyor.

Satılık iki yalı var
Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu (TMSF) tarafından 49 milyon YTL muhammen bedelli satışa çıkarılan Halis Toprak'ın Yeniköy'deki 6 bin 670 metrekarelik arazisinin üzerinde 'otel imarı' bulunması araziyi daha da cazip kılıyor. Talipler arasında Rus işadamı Roman Abramoviç ve Telman İsmailov gibi isimlerin de olduğu öne sürülen, üzerinde eskiden Carlton Oteli bulunan araziyle Sabancı, Doğan, Fiba, Zorlu Grubu'nun da ilgilendiği kaydediliyor. Hatta uzun zamandır İstanbul'da butik otel arayışında olan Versace Grubu'nunbile yarışta yer alacağı kaydediliyor. İhalede yaklaşık 10 grubun yer alması bekleniyor. İşte bu ilgi Yeniköy'deki değerleri zaten milyon dolarla ölçülen yalıları da etkiliyecek görüyor. Konu ile ilgili görüştüğümüz emlak portföyü uzmanları, bölgede sayıları 14-15'i bulan süper lüks yalıların fiyatlarının 10 milyon dolardan başlayıp 100 milyon dolara ulaştığına işaret ederek, "Kuşkusuz burada oturan kitle Türkiye'nin en zenginleri listesinde yer alan isimler. Tabii yalının fiyatı değerlendi diye satacak değil. Ancak yine de ortaya çıkacak fiyat onların servetlerinin değerini bir kez daha ortaya koyacak" diyor. Halen Yeniköy'de Forbes'in dünyanın en pahalı evleri listesinde yer alan Erbilgin Yalısı 100 milyon dolara kendine müşteri arıyor. Yine satışta olan Baran Yalısı için istenen fiyat 35 milyon dolar. Yeniköy'deki ünlü isimler arasında Sabancı Ailesi ilksırada geliyor. Sabancı Grubu'nun Yeniköy'de dört tane yalısı bulunuyor. En son Ilıcak Ailesi'nden İktisat Bankası'nın eski sahibi Erol Aksoy'a geçen ve yine TMSF tarafından satışa çıkarılan Tahsin Bey Yalısı'nı Sabancıların damadı Haluk Dinçer 22.3 milyon dolara satın almıştı.

Kiracılar yabancı
Yeniköy'de yalılar kadar yalı daireleri de ünlü. Boğaz manzaralı bu yalı dairelerinin çoğunun kiracısı ise Türkiye'de yaşayan yabancılar. Alman, Fransız ve İspanyollar'ın büyük ilgisini çeken Yeniköy'de sabit bir metrekare fiyatından bahsetmek mümkün değil. Binanın özelliği, yeri, deniz manzarası hemen herşey fiyatı etkileyen unsurlar. Bölgedeki emlakçılar yalı dairelerinde kiraların en düşük 3-4 bin dolardan başladığını ifade ediyorlar. Satılıklara bakıldığında ise bir yalı dairesi için 5 milyon doları gözden çıkarmak gerek. Tabii bugünkü ihaleden sonra fiyatlar hangi seviyelere çıkar bunu herkes merakla bekliyor.