Boğaz’ın Tüp Geçitleri İzmir’den

Toplam maliyeti 1 milyar doların üstünde olan ve 2007’de tamamlanması planlanan Marmaray projesinin 1300 metrelik dev tünelleri İzmir’de inşaa ediliyor. İzmir Sasalı’daki Med Union fabrikasında yoğun bir çalışma var; çünkü fabrika, İstanbul’un iki yakasını denizin 60 metre altından birbirine bağlayacak ve içinden trenler geçecek olan, Marmaray Projesi’nin dev tünellerini üretiyor.

Projenin maliyeti bir milyar doların üstünde. Tamamı ise 13 kilometre. İzmir’de üretilen tüneller, projenin 1300 metrelik Üsküdar-Sirkeci arasındaki bölümünü kapsıyor.

Med Union Yönetim Kurulu Başkanı Kemal Çolakoğlu, “2005 Haziranı’ndan beri Marmaray Projesi’nin batırma tüneller denilen çelik tüneller kısmını üretiyoruz. Proje aslında toplamda bir milyar doların üzerinde ve Kazlı Çeşme’yle Ayrılık Çeşme arasında yaklaşık 13 kilometrelik bir proje. Biz bunun 1300 metrelik boğaz kısmını yapacağız. 11 tane her biri 1260 metre boyunda tüneller yapıyoruz, birisi geliş birisi gidiş olmak üzere” diye konuştu.

İstabul’a çağ atlatacak olan tüp geçidin İzmir ayağında işler yolunda gidiyor. Yüksekleği sekiz, genişliği 15 buçuk ve uzunlukları 1260 metre olan toplam 11 tünel teslim edilecek. Projenin 2007’de tamamlanması planlanıyor.